Zo weet je precies wat je wanneer in je boodschappenmandje moet leggen. Lekker voedzaam, duurzaam én goed voor je portemonnee.
Als het gaat om het kiezen van groente en fruit voor onze dagelijkse maaltijden, is het belangrijk om te streven naar versheid, smaak en voedingswaarde. Gelukkig zijn we in Nederland gezegend met een klimaat dat een verscheidenheid aan groenten en fruit mogelijk maakt gedurende het hele jaar.
Wat zijn seizoensgroenten en -fruit?
Seizoensgroenten en -fruit zijn letterlijk groenten- en fruitsoorten die je koopt in bepaalde seizoenen, omdat ze dan van de Nederlandse akkers komen. Je kunt deze gewoon in de winkel of bij de boer kopen. Bij het schap of op het etiket staat altijd uit welk land de groenten en het fruit vandaan komen.
Voordelen eten volgens seizoenskalender
Door met de seizoenen mee te eten, geniet je niet alleen voor de beste smaak en voedingsstoffen. Seizoensgebonden boodschappen doen is ook goed voor je portemonnee, want die aardbeien, stukjes rabarber, pompoen, winterpeen of mandarijnen hoeven hierdoor een véél kortere reisroute af te leggen voordat ze op je bord liggen. En dat is ook nog eens gunstig voor het milieu. Tot slot kan het je inspireren om gevarieerder te eten en nieuwe recepten uit te proberen, omdat je elk seizoen wordt blootgesteld aan verschillende soorten groenten en fruit.
Dankzij deze handige seizoenskalender voor groente en fruit in Nederland weet je precies wat je wanneer in je boodschappenmandje moet leggen.
Lente (maart, april, mei)
In de lente laat het zonnetje zich eindelijk wat vaker zien. Je krijgt daardoor vaak zin in een frisse groenten- en fruitsoorten, zoals rabarber en frambozen. Maar ook is het weer tijd om heerlijke asperges klaar te maken.
Groenten
Asperges
Spinazie
Komkommer
Raapstelen
Radijsjes
Tuinbonen
Broccoli
Prei
Sla (verschillende soorten)
Fruit
Aardbeien
Frambozen
Rabarber
Zomer (juni, juli, augustus)
De zomer is een seizoen vol passie en dat zie je ook terug in de lange lijst aan seizoensgroenten en -fruit. Het is niet moeilijk om in de zomermaanden gezond en gevarieerd te eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke salade met paprika, spinazie, ricotta, perzik en komkommer?
Groenten
Komkommer
Courgette
Tomaten
Paprika
Aubergine
Spinazie
Bloemkool
Sperziebonen
Snijbonen
Rode bietjes
Maïs
Venkel
Rode kool
Rucola
Fruit
Aardbeien
Kersen
Frambozen
Bosbessen
Perziken
Meloenen (verschillende soorten)
Abrikozen
Pruimen
Appels (vroege rassen)
Herfst (september, oktober, november)
In de herfst kruipen we steeds vaker onder een dekentje op de bank. Omdat de temperatuur daalt, krijgen we steeds meer zin in warme (stoof)gerechten met pompoen of stamppot met andijvie of boerenkool. Ook het seizoensfruit, zoals peren en appels, kun je lekker opwarmen en bij je havermout serveren. Genieten!
Groenten
Pompoen
Pastinaak
Spruitjes
Witte kool
Rode kool
Boerenkool
Rode bieten
Schorseneren
Champignons
Andijvie
Fruit
Druiven
Peren
Appels (hoofdrassen)
Vijgen
Cranberry's
Kweeperen
Winter (december, januari, februari)
Bij de winter denk je meteen aan stamppotten, goedgevulde soepen en comfort food zoals stoof- en ovenschotels met aardperen, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Dat wordt smullen! Er zijn haast geen fruitsoorten die de koude winters in Nederland overleven, daarom genieten we in de winter voornamelijk van mandarijnen en sinaasappels uit Europa, want deze zijn lekker zoet.
Groenten
Aardperen
Pompoen
Witlof
Knolselderij
Rode kool
Spruitjes
Boerenkool
Prei
Schorseneren
Pastinaak
Winterpeen
Fruit
Mandarijnen (niet uit Nederland)
Sinaasappels (niet uit Nederland)
Bron: Womenshealth
コメント