top of page

Dé seizoenskalender voor groente en fruit

Zo weet je precies wat je wanneer in je boodschappenmandje moet leggen. Lekker voedzaam, duurzaam én goed voor je portemonnee.



Als het gaat om het kiezen van groente en fruit voor onze dagelijkse maaltijden, is het belangrijk om te streven naar versheid, smaak en voedingswaarde. Gelukkig zijn we in Nederland gezegend met een klimaat dat een verscheidenheid aan groenten en fruit mogelijk maakt gedurende het hele jaar.


Wat zijn seizoensgroenten en -fruit?

Seizoensgroenten en -fruit zijn letterlijk groenten- en fruitsoorten die je koopt in bepaalde seizoenen, omdat ze dan van de Nederlandse akkers komen. Je kunt deze gewoon in de winkel of bij de boer kopen. Bij het schap of op het etiket staat altijd uit welk land de groenten en het fruit vandaan komen.


Voordelen eten volgens seizoenskalender

Door met de seizoenen mee te eten, geniet je niet alleen voor de beste smaak en voedingsstoffen. Seizoensgebonden boodschappen doen is ook goed voor je portemonnee, want die aardbeien, stukjes rabarber, pompoen, winterpeen of mandarijnen hoeven hierdoor een véél kortere reisroute af te leggen voordat ze op je bord liggen. En dat is ook nog eens gunstig voor het milieu. Tot slot kan het je inspireren om gevarieerder te eten en nieuwe recepten uit te proberen, omdat je elk seizoen wordt blootgesteld aan verschillende soorten groenten en fruit.


Dankzij deze handige seizoenskalender voor groente en fruit in Nederland weet je precies wat je wanneer in je boodschappenmandje moet leggen.


Lente (maart, april, mei)

In de lente laat het zonnetje zich eindelijk wat vaker zien. Je krijgt daardoor vaak zin in een frisse groenten- en fruitsoorten, zoals rabarber en frambozen. Maar ook is het weer tijd om heerlijke asperges klaar te maken.


Groenten

Asperges

Spinazie

Komkommer

Raapstelen

Radijsjes

Tuinbonen

Broccoli

Prei

Sla (verschillende soorten)


Fruit

Aardbeien

Frambozen

Rabarber


Zomer (juni, juli, augustus)

De zomer is een seizoen vol passie en dat zie je ook terug in de lange lijst aan seizoensgroenten en -fruit. Het is niet moeilijk om in de zomermaanden gezond en gevarieerd te eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke salade met paprika, spinazie, ricotta, perzik en komkommer?


Groenten

Komkommer

Courgette

Tomaten

Paprika

Aubergine

Spinazie

Bloemkool

Sperziebonen

Snijbonen

Rode bietjes

Maïs

Venkel

Rode kool

Rucola


Fruit

Aardbeien

Kersen

Frambozen

Bosbessen

Perziken

Meloenen (verschillende soorten)

Abrikozen

Pruimen

Appels (vroege rassen)


Herfst (september, oktober, november)

In de herfst kruipen we steeds vaker onder een dekentje op de bank. Omdat de temperatuur daalt, krijgen we steeds meer zin in warme (stoof)gerechten met pompoen of stamppot met andijvie of boerenkool. Ook het seizoensfruit, zoals peren en appels, kun je lekker opwarmen en bij je havermout serveren. Genieten!


Groenten

Pompoen

Pastinaak

Spruitjes

Witte kool

Rode kool

Boerenkool

Rode bieten

Schorseneren

Champignons

Andijvie


Fruit

Druiven

Peren

Appels (hoofdrassen)

Vijgen

Cranberry's

Kweeperen


Winter (december, januari, februari)

Bij de winter denk je meteen aan stamppotten, goedgevulde soepen en comfort food zoals stoof- en ovenschotels met aardperen, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Dat wordt smullen! Er zijn haast geen fruitsoorten die de koude winters in Nederland overleven, daarom genieten we in de winter voornamelijk van mandarijnen en sinaasappels uit Europa, want deze zijn lekker zoet.


Groenten

Aardperen

Pompoen

Witlof

Knolselderij

Rode kool

Spruitjes

Boerenkool

Prei

Schorseneren

Pastinaak

Winterpeen


Fruit

Mandarijnen (niet uit Nederland)

Sinaasappels (niet uit Nederland)



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page