top of page

Ik wil NU èn SNEL afvallen

Afvallen is een proces. Het is geen taak die je op een dag besluit af te ronden en waar je dan de volgende dag mee klaar bent. Afvallen is een proces dat tijd nodig heeft.

Verwachtingen afvalproces

Wanneer je een paar weken bezig bent met afvallen dan zal je ongetwijfeld resultaat behaald hebben. Je bent dus goed bezig want de veranderingen die je hebt gemaakt in je eetgewoonten hebben effect. Blijf deze gezondere eetgewoonten daarom ook vooral vast houden in je nieuwe eetpatroon!


Iedereen die een aantal weekmenu’s van ons goed heeft gevolgd en is afgevallen heeft dus succes behaald. Toch krijgen we regelmatig vragen en opmerkingen als deze:


 • Ik ben wel afgevallen, maar niet zoveel als gehoopt.

 • Waarom vallen anderen meer af dan ik?

 • Waarom val ik de ene week meer af dan de andere week?

 • Ik heb me aan de dagmenu’s gehouden maar ben niks afgevallen, hoe kan dat?

 • Ik heb me aan de dagmenu’s gehouden maar ben deze week niks afgevallen/aangekomen!


Uit deze vragen en opmerkingen blijkt dat niet iedereen de juiste verwachtingen heeft van het afvalproces. Hierdoor kan je worden teleurgesteld en (ten onrechte!) gedemotiveerd. En dat is ontzettend jammer! Tijd om de belangrijkste verwachtingen helder te krijgen 🙂


Geef het tijd


Die extra kilo’s zaten er toch ook niet in 6 weken aan?

Een veel gehoorde reactie op een van bovenstaande vragen en opmerkingen. En een goed punt!


Jullie hebben allemaal vast wel eens een advertentie voorbij zien komen waarin wordt beloofd dat je binnen een week 5 kilo kwijt raakt. Je geen honger hebt en wel snel afvalt met een bepaalde reep of shake. Afslankpillen die vet laten verbranden als sneeuw voor de zon en zo kilo’s blijvend laten verdwijnen.


Maar voor wie blijvend wil afvallen gaat deze vlieger niet op. Want als het echt zo gemakkelijk en snel zou gaan, dan zou toch iedereen op deze manier afvallen?! En de rest van z’n leven repen, shaken en pillen eten… Wij hoeven je vast niet uit te leggen dat dit geen gezonde voeding is en ook geen eetpatroon is dat je de rest van je leven kunt én wilt volhouden.


Geloof daarom in het plan dat je voor jezelf hebt gemaakt. Elke dag eet je zo’n 300 tot 500 Kcal minder dan je daadwerkelijke caloriebehoefte. Net zo lang totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Maar dan wel door gezond en vooral lekker te gaan eten. Wil je weten wat je daadwerkelijk caloriebehoefte is? Neem dan contact met ons op en starten we een persoonlijk voedingsplan welke in de begeleidingsperiode steeds aangepast wordt naar wens en progressie.


Geef jezelf dus de tijd die je nodig hebt om op deze manier een gezond streefgewicht te bereiken. Of jij daarvoor 6 weken nodig heb of misschien wel 2,5 jaar doet er niet toe. Je zal merken dat je jezelf al beter gaat voelen tijdens het afvalproces. Zeker wanneer je resultaat ziet, je doel vervolgens in zicht komt en je weet dat je je eetpatroon zo hebt aangepast dat je het wel de rest van je leven kan én wil vol houden.


Succesvol afvallen

Door dagelijks zo’n 500 Kcal minder te eten dan je daadwerkelijke behoefte kan je per week gemiddeld een halve kilo afvallen. Gemiddeld! Die halve kilo is dus geen hard cijfer dat je elke week terug ziet op de weegschaal. Het is een gemiddelde over een langere periode waarin je ons voedingsadvies goed volgt.


Succesvol afvallen gaat dus niet in een rechte dalende lijn, maar er is gelukkig wel een dalende trend te zien!


Wanneer je dus niet zoveel bent afgevallen als je had gehoopt, de ene week meer afvalt dan de andere, sommige weken het getal op de weegschaal hetzelfde blijft of je wat bent aangekomen…. Realiseer je dan dat dat hoort bij het afvalproces. Het is heel normaal. Laat je er niet door demotiveren want je bent juist goed bezig!


Je lichaam heeft nou eenmaal tijd nodig om zich aan te passen. Dat de weegschaal niet laat zien wat je zou willen zien, wil niet zeggen dat je lichaam niet hard aan het werk is vet te verbranden doordat het minder energie binnenkrijgt dan dat het verbruikt. Dat is het namelijk wel! En onthoud dat je het resultaat soms misschien dan wel niet ziet op de weegschaal, maar dan wel in centimeters 😉Beter langzaam dan geen vooruitgang


En dan zijn er nog de activiteiten of gebeurtenissen in het leven waar iedereen mee te maken krijgt in het leven:

 • feestjes

 • uiteten

 • weekendje weg

 • vakantie

 • emotionele gebeurtenissen

 • medicijnen

 • overgang


Het is een rijtje activiteiten en gebeurtenissen die regelmatig het afvalproces in de weg staan, maar die wel bij het leven horen. Probeer – waar mogelijk – dus bewust van deze momenten te genieten.

En wees niet (te) hard voor jezelf. Je hebt niet overal controle over en meer dan je best kun je niet doen.


De ene dag zal het je gemakkelijker afgaan gezonder en bewuster te eten dan de andere. Wanneer je een dag minder gezond eet betekent dat niet dat je niet succesvol aan het afvallen bent. Het is maar één dag van al die dagen in jouw afvalproces. En… morgen is er altijd weer een nieuwe dag om wel weer de gezondere keuzes te maken.


Herinner jezelf er daarom aan dat langzame vooruitgang altijd beter is dan geen vooruitgang!


Interesse in voedingsbegeleiding? Zie ons uitgebreide voedingspakketten.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page