top of page

Populairste diëten van 2022

Het Keto dieet bungelt onderaan de lijst met slechtste dieet.

Na zo'n tiental kerstdiners en stapels oliebollen met Oud & Nieuw (en Corona ;-)) klampen veel mensen zich in januari vast aan een nieuw dieet.

Vegan, keto, intermittent fasting, paleo, Atkins, NewFysic – er lijkt geen einde te komen aan de lijst van mogelijke diëten. Elk dieet pleit voor een andere 'beste' manier van afvallen, maar geen een gaat gepaard zonder kritiek.


No, no, keto

Het onderzoek beoordeelde de 40 diëten op een reeks factoren, waaronder gezondheid, effectiviteit voor gewichtsverlies (op korte én lange termijn) en hoe gemakkelijk het dieet te volgen is. Het mediterrane dieet werd bekroond tot winnaar van de 40 diëten en keto eindigde als minst gezonde dieet van het jaar.


Dat laatste criterium – het gemak van het volgen van het dieet – deed het Keto dieet waarschijnlijk zo laag op de lijst eindigen. Keto, zijnde een extreem koolhydraatarm dieet, kan helpen snel af te vallen, maar is extreem beperkend en daarom moeilijk vol te houden op de lange termijn. Voor je het weet hang je dan weer met je handen in de chipszakken. Eentje om te heroverwegen dus als je op zoek bent naar een duurzame, gezonde levensstijl.


Mediterranean style

Het mediterrane dieet daarentegen kreeg zeer hoge cijfers. Dit dieet kan worden gezien als een dieet 'arm aan rood vlees, suiker en verzadigd vet, en rijk aan vezels, noten en ander gezond voedsel'; een mooie tekst voor 'gezonder doen'. In tegenstelling tot keto is het mediterrane dieet wel vrij flexibel en kan het zich aanpassen aan verschillende levensstijlen; de nadruk ligt op fruit en groenten, die de helft van je bord moeten vullen elke maaltijd. De rest van je bord vul je met volkoren granen, magere eiwitten en een kleine hoeveelheid vet.


Scores van de meest populaire diëten van 2022

  • Mediterrane dieet - winnaar

  • Flexitariër dieet - nummer 2

  • MIND dieet - nummer 4 (dit zijn 5 brain foods die je elke dag wil eten).

  • Weight Watchers - nummer 5

  • Vegetarisch - nummer 9

  • Vegan - nummer 17

  • Intermittent fasting - nummer 27

  • Paleo - nummer 30

  • Keto - laatste


Nou rest alleen nog natuurlijk om te zeggen: je bent mooi zoals je bent. Doe alleen aan een dieet als je je daar zelf prettig bij voelt. Maar een glaasje minder in het weekend en een paar groene sapjes op z'n tijd is natuurlijk voor elk mens goed.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page