top of page

SUPERMARKT SAFARI

heb ik het aan mijn schildklier

Je bent moe. Het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht. Je gaat zoeken op internet en vraagt je op een gegeven moment af: Kan het mijn schildklier zijn? Schildklier-aandoeningen worden vaak over het hoofd gezien. Wanneer is het verstandig de huisarts te vragen je te laten testen?

 

De schildklier: een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Veel mensen kennen de belangrijkste hormonen van de schildklier wel: TSH, T4 en T3. De schildklier regelt echt van alles, zoals:

 

- Een constante, optimale temperatuur;

- De energieaanmaak op celniveau en daarmee op ons fysieke, mentale en emotionele welbevinden;

- De pompkracht van ons hart;

- Enzymen die de snelheid en effectiviteit van onder andere spijsvertering regelen;

- De ontwikkeling van de foetus of baby;

- De groeisnelheid van kinderen.

Het blijft vreemd dat er veel mensen zijn die zich herkennen in de kenmerken die duiden op een onder-functie van de schildklier (hypothyreoïdie), terwijl ze niet de diagnose ‘trage schildklier’ krijgen. Dit heeft, in elk geval, met de volgende factoren te maken:

 

Een schildklierprobleem kan gemakkelijk het gevolg zijn van allerlei andere hormonale klachten, zoals uitputting van de bijnieren door langdurige stress, insulineresistentie, oestrogeendominantie, een testosterontekort of een niet ontdekt jodiumtekort.

 

Ook bij chronische ontstekingen zie je vaak dat de schildklier een trage werking gaat krijgen. Alleen door de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen, kun je de schildklier weer activeren. Dat veel vrouwen net na de bevalling of aan het begin van de overgang schildklierklachten krijgen, doet al vermoeden dat schildklierverstoringen te maken hebben met het hele hormonenorkest. 

 

ONBEGREPEN SCHILDKLIERKLACHTEN

INHOUD SAFARI

Op de winkelvloer (40 minuten)

1. Groente en fruit
2. Bak- en braadproducten en broodsmeersels 3. Brood en ontbijtgranen
4. Kaas
5. Zuivel en zuivelvervanging
6. Vlees(waren) en vleesvervanging


Elk onderwerp kost circa 10 minuten. Je kunt dus in totaal vier afdelingen bezoeken. Bezoek in ieder geval de groente- en fruitafdeling; vrijwel elke Nederlander zou meer groente en fruit moeten eten.


Groepjes van twee personen: opdrachtkaart uitvoeren (20 minuten)
7. Dranken
8. Koek
9. Sauzen en kant-en-klare dressings

10. Zoet broodbeleg en pindakaas

11. Chips, zoutjes en gezouten noten


Verdeel de opdrachtkaarten over de groepjes. Bekijk welk groepje wat wil doen. Twintig minuten is ruim genoeg voor het uitvoeren van één opdrachtkaart (deze bestaat in een aantal gevallen uit 2 opdrachten). 


Nabespreking (30 minuten)
Betrek bij de nabespreking het groepje dat de opdracht heeft uitgevoerd. In de nabespreking kun je ook de tips en weetjes gebruiken die je in elk hoofdstuk vindt.
Ter afsluiting ontvangt iedere deelnemer een certificaat. 

 

Winkelmandje

Supermarkt safari

Veel mensen willen gezonder gaan eten, maar weten niet precies hoe. De supermarkt is de ideale plek om uit te leggen wat gezonde voeding is. Het is dan ook zinvol om met ons een supermarkt-tour te doen. Je komt zelf tot inzichten door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten. Je gaat actief aan de slag met het herkennen van gezondere producten en het lezen van de etiketten op de verpakkingen.
Het doel van deze supermarkt-tour is dat je handvatten krijgen om stapsgewijs gezonder te gaan eten, volgens je eigen voorkeuren en in je eigen tempo. Het gaat om kleine, concrete en haalbare verbeterstappen. Wanneer je een verbeterstap een tijdje volhouden, wordt dit een nieuwe, blijvende gewoonte en zijn ze klaar voor de volgende stap. De tour is ontwikkeld voor iedereen, die wil werken aan
een gezonder gewicht en moeite hebben met het lezen van etiketten. 


 

deelname

Opzet in het kort
De supermarkt-tour duurt anderhalf uur en vindt plaats in de supermarkt. De opbouw is als volgt:


Minuten      Plek                     Vorm
40               Winkelvloer         Met de hele groep langs vier       

                                                   verschillende afdelingen
20                Winkelvloer        Deelnemers voeren opdrachtkaart

                                                   uit in groepjes van 2 personen
30                Aparte ruimte   Nabespreking met de gehele groep


Groepsgrootte

Het optimale aantal deelnemers is zes tot acht personen.


Deelname:
Wil jij met je collega's of vrienden/familie een supermarkt safari organiseren? Neem dan gerust contact met ons op.

 

bottom of page