top of page
Weg van de herfst

EETSTOORNIS

"Niemand ziet dat ik een eetstoornis heb" 

We voelen ons allemaal wel eens ontevreden over ons gewicht. En we willen bijna allemaal gezonder eten of afvallen. Maar als je een eetstoornis hebt, beheerst het je leven. En dat kan enorme gevolgen hebben voor je gezondheid. Project New Me doet er alles aan om jongens, meisjes, mannen en vrouwen met een eetstoornis zo snel mogelijk te helpen. We helpen je de weg te vinden naar hulpverleners in Nederland. Zo zorgen we er samen voor dat je terecht kunt bij de juiste instantie en  persoon.

 

We werken samen toe naar een leven na een eetstoornis. Een leven waarin je goed in je vel zit en je zorgen kunt delen. Daar gaan we voor.

Girl by the Sea

Hoe vertel ik over mijn problemen met eten?

Als je merkt dat je een probleem hebt met eten, is het belangrijk om dit snel te vertellen aan familie of vrienden. Heel spannend, dat begrijpen we als geen ander. Maar geloof ons: het lucht enorm op. Wij helpen je graag op weg.

 

Misschien ben je bang dat je anderen opzadelt met jouw probleem. Of dat ze je toch niet kunnen helpen. Dat hoeft helemaal niet. Je familie of vrienden vinden het juist fijn als je open bent. Dan begrijpen ze je beter. En weten ze hoe ze je kunnen helpen. Zoek daarom contact, hoe spannend je dat ook vindt. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je geholpen kunt worden. En hoe eerder je geholpen wordt, hoe sneller je kunt herstellen.

 

Kies een goed moment

 

Misschien wel het lastigste: beginnen. Kondig daarom eerst aan dat je iets wilt vertellen. Misschien plan je er zelfs een moment voor in. Dan weten je vrienden of familie dat er iets belangrijks komt – en kun jij er niet meer zo makkelijk onderuit. Kies een moment en plek die goed voelen voor jou. Vertel het bijvoorbeeld niet aan tafel, tijdens een eetmoment. Dat is al stressvol genoeg voor jou. Bepaal wat je wil zeggen

 

Schrijf voor jezelf van tevoren vast op:

 

Waarom je je zorgen maakt.

Hoe jouw eetgedrag er de laatste tijd uitziet.

Hoe lang je al merkt dat er een probleem is.

Wat ze voor je kunnen betekenen bij het vinden van hulp.

 

Deel je verhaal – en je emoties

 

Vertel eerst je verhaal, open en eerlijk. En laat anderen daarna vragen stellen. Misschien begrijpt niet iedereen je meteen, of schrikt er iemand. Dat is niet erg, emoties horen erbij. Laat gerust merken dat je het er moeilijk mee hebt. Dat maakt het voor je familie en vrienden makkelijker om je te helpen. Sluit je gesprek af met afspraken. Welke stappen zet je? Helpt iemand met hulp vinden, of gaat er iemand mee naar de huisarts? Hoe houd je jouw dierbaren op de hoogte? Concrete afspraken bieden jou perspectief en hoop.

Wat als je niet durft?

 

Het is enorm spannend om je zorgen te delen. Als ervaringsdeskundigen kunnen we je wel vertellen dat het een opluchting kan zijn. Vind je een persoonlijk gesprek nog te eng? Dan is een bericht via Whatsapp, een e-mail of een brief misschien iets voor jou. Vertel daarin duidelijk wat er in je omgaat. En nodig je familie of vrienden uit om vragen te stellen.

 

Wil je er wel over praten, maar nog niet met je familie of vrienden? Dan staan wij voor je klaar. Wij denken met je mee hoe je het gesprek aan kunt gaan. Zoek contact via de chat.

 

 

Wat als je een reactie krijgt waar je niet op hoopt?

 

De meeste mensen zullen begrip hebben voor je situatie. Maar sommige mensen vinden het helaas lastig om zich in te leven. Anderen begrijpen misschien niet zo goed wat een eetstoornis is, of denken dat het niet zo erg is. Dat maakt jouw besluit om het gesprek aan te gaan niets minder moedig. Jij verdient het om serieus genomen te worden.

 

Sommige mensen slaan door naar de andere kant. Ze proberen de leiding over jouw eten over te nemen. Onthoud dat ze dit doen uit bezorgdheid en liefde. Ze zijn bang en onzeker en weten niet hoe ze jou het beste kunnen helpen.

 

In beide gevallen helpt het om te begrijpen wat een eetstoornis is – en hoe ze je kunnen helpen. Adviseer je vrienden of familie om zich te verdiepen in eetstoornissen, of om contact op te nemen met een hulplijn. 

​

Wat is een eetstoornis?

Soorten eetstoornissen

​

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen

Hieronder vind je de verschillende eetstoornissen die in de DSM-5 staan. Op elk type zijn weer variaties.

Mensen voldoen ook niet altijd precies aan alle criteria voor een bepaalde eetstoornis. Dat maakt het soms lastig om in te schatten wat er aan de hand is. Bovendien kun je van de ene eetstoornis in de andere glijden – en weer terug.

overwinnenfrontv3.jpg

Over Winnen geschreven door Hilde Houweling

 

Als winnen een verslaving wordt, je gedachten een gevangenis en je lichaam de prijs

Auteur Hilde Houweling is een van de deelnemers aan het programma Het Voedselgevecht, dat vanaf 25 oktober 2018 in vier afleveringen wordt uitgezonden op NPO3 . De avond tevoren vertelt ze hierover in RTL Late Night.

​

In deze autobiografie wordt de lezer meegenomen in het leven van een meisje dat langzaamaan verstrikt raakt in haar eigen gedachtewereld. Ze doet fanatiek aan hockey, wil zelfs in het Nederlands elftal spelen, en heeft daar alles voor over, maar een trainer die haar misbruikt is het begin van haar ondergang. Razend knap en getuigend van zelfinzicht toont Hilde het tergend sluwe en dwingende proces van een eetstoornis. De sterke topsportster die op jonge leeftijd zelfs in Barcelona trainde is binnen een paar jaar mentaal de weg kwijt, vereenzaamd en lichamelijk gebroken. Na vele jaren van therapie en opnamen gelooft Hilde inmiddels in volledig herstel. Zij wil met dit boek troost bieden, voorkomen dat anderen dit overkomt en vooral laten zien dat er achter een eetstoornis heel andere problemen schuilgaan.

Eerste hulp bij anorexia
Signalenkaart eetstoornissen
Signalenkaart sport
Handleiding voor ouders
Handleiding voor brusjes
bottom of page