top of page

Anorexia Athletica

Mensen met anorexia athletica doen veel aan sport. Voor jouw gevoel doe je dat nooit genoeg. Je kunt in paniek raken als je een keer niet traint. Tijdens het sporten tel voortdurend hoeveel calorieën je verbrandt. 

Symptomen van Anorexia Athletica

Je sport niet omdat je het leuk vindt, maar omdat het moet. Het is een obsessie en je sport meer dan nodig is om goed te presteren. Daarnaast eet je weinig. Daardoor blijf je afvallen. Ook heb je misschien last van maag- of darmklachten. Op de sportschool praat je met niemand. Dat leidt alleen maar af – en dat voelt als falen. Liefst gebruik je apparaten die je meteen laten zien hoeveel je verbrandt. Ook als je een blessure hebt, blijf je sporten.

Gevolgen van Anorexia Athletica

De impact op je lijf en leven is vergelijkbaar met die van anorexia nervosa. Je lichaam krijgt niet genoeg voedsel binnen. Om te overleven zoekt het energie in andere bronnen. Daardoor kunnen je spieren afbreken. Ook kun je last krijgen van haaruitval, vermoeidheid en duizeligheid. Je menstruatie kan uitblijven. Daarnaast worden je sociale leven, relaties met vrienden en familie en je prestaties op school of op je werk er niet beter op. Je voelt je down, hebt een laag zelfbeeld, beschadigt jezelf misschien of denkt zelfs aan zelfmoord.

Maak je je zorgen? Kom meteen in actie 

Herken je signalen bij jezelf of iemand anders, ook al zijn het er maar een paar? Bespreek het en zoek hulp. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat jij of je dierbare beter wordt. Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.

Gym Workout
bottom of page