top of page
Psychotherapie

MENTAL COACHING

Mental coaching en jouw doel

​

Werken naar een doelstelling is meer dan alleen voeding en training. Mentaal sterk zijn is misschien wel het belangrijkste punt.

​

Mentaal sterk zijn:

​

Om goede keuze's te kunnen maken, die passen bij het gene wat jij wilt bereiken moeten we sterk zijn. Je omgeving kan positief werken bij jouw doel, maar ze kunnen het je ook heel moeilijk maken.

​

Of je nou student, drukke ouder of ondernemer bent, wij willen je leven verrijken, zodat je beter kunt presteren, zowel privé als zakelijk. 

​

Wij helpen je leren hoe je kunt genieten van het leven en toch resultaten kunt behouden. Denk dan bijvoorbeeld aan omgaan met uit eten gaan, voldoende ontspanning en rust nemen en beter in je vel zitten.

Mental Coaching:

We leven tegenwoordig in een hectische tijd. Veel mensen lijden aan burn-outs en stress is steeds meer een onderdeel van ons normale leven geworden. Bizar eigenlijk, want het is eigenlijk helemaal niet nodig om zoveel stress te hebben. Waar ligt dit dan aan?

 

In principe zijn er vele oorzaken te bedenken waardoor je stress en een burn-out kunt krijgen. Vaak wordt een burn-out geassocieerd met werk, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo zit het dus ook met stress. Je kunt bijvoorbeeld onbewust stress ontwikkelen omdat je verkeerde stappen zet in je leven.

 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet goed kunt plannen. Hierdoor loopt alles altijd in het honderd en daar heb je dan stress door. Een burn-out kan bovendien ook ontstaan wanneer je niet goed slaapt. Dit is zeer slecht voor je lichaam en die kan dan dus minder hebben. Maar ook bijvoorbeeld je onnodig druk maken om bepaalde zaken.

 

Je kunt je mentaal bijvoorbeeld dagelijks heel moe maken, terwijl dat dan eigenlijk nergens voor nodig is. Naast deze redenen zijn er uiteraard nog veel meer oorzaken van stress of burn-out. Soms is er niet eens een verklaarbare reden aan te wijzen.

 

​

Voorkomen is beter dan genezen

Wat is Mental Coaching?

Zoals de naam al doet vermoeden is Mental Coaching erop gericht om je mentaal te coachen. Maar wat houdt dit precies in? In principe houdt Mental Coaching in dat de coach je helpt om regie te krijgen over je leven. Dit klinkt natuurlijk heel vaag, want je hebt toch altijd de regie over je leven? Dat zou je denken, maar dat is lang niet altijd het geval. Heel onbewust worden veel mensen namelijk geleefd. Ongemerkt kun je in een patroon belanden. Een patroon waar je eigenlijk helemaal niet in wilt zitten.

 

Misschien heb je wel een baan die totaal niet bij je past. Maar je komt er niet uit, omdat je geld moet verdienen en je durft ook niet iets anders te zoeken. Of je zit in een relatie waar je eigenlijk niet in wilt zitten. Eigenlijk ben je niet gelukkig. Maar je durft zelf niet de knoop door te hakken, omdat je bang bent dat je eenzaam wordt.

 

Natuurlijk zijn veel activiteiten noodzakelijk. Misschien is je baan wel erg leuk, maar kijk je er bijvoorbeeld op een verkeerde manier tegenaan. Misschien blijf je wel altijd in een negatief patroon hangen, terwijl je er ook positiever naar zou kunnen kijken.

​

Heb je onvrede met iets uit je leven? Kom je er echt niet uit en heb je al veel geprobeerd? Het is dan belangrijk om sowieso niet koppig te zijn. Men zegt wel eens: die persoon gaat aan koppigheid ten onder. Soms moet je gewoon accepteren dat je het niet zelf redt. Dit is de eerste stap naar een gelukkig leven. Zolang je niet met je problemen aan de gang gaat, dan zullen deze problemen er altijd blijven. Natuurlijk wil je dan eerst weten wat een Mental coach voor je kan betekenen. Lees daarom snel verder!

Wat doet een Mental coach?

Een Mental coach leert je je eigen denken meer te begrijpen. Veel mensen die leven zijn niet bewust waarom ze bepaalde handelingen doen. Dit komt omdat mensen makkelijk programmeerbaar zijn. Dat is ook een van de redenen waarom mensen in situaties zitten waar ze niet gelukkig van worden. Bijvoorbeeld hun sportvereniging, werk, relatie of studie.

 

Ze beseffen niet dat het ook anders kan. Dat je je eigen leven kunt regisseren en dat je niet per se de acteur moet zijn in een voorgeschreven scenario. Een Mental coach kan je die zaken laten inzien. Maar hoe doet een Mental coach dit dan? Vraag je je ongetwijfeld af. De Mental coach probeert je bewust te maken van je mentale systeem. Dit systeem is voorzien van meerdere onderdelen:

 

Gedachten onder controle

Een van die onderdelen is het denken. Elk mens heeft natuurlijk gedachtes. Deze sudderen altijd door je hoofd. Sommige mensen laten zich niet door deze gedachtes beheersen, terwijl er ook mensen zijn die er helemaal gek van worden. Ze kunnen daar bijvoorbeeld slecht door slapen en dergelijke. Daarom is het van belang dat je je gedachten altijd onder controle houdt. Je wilt natuurlijk niet dat de negatieve gedachtes jou gaan overnemen.

 

Dit kan er namelijk voor zorgen dat je erg ongelukkig wordt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een persoon bent die vaak in doemscenario’s denkt. Een Mental coach kan je hier dan mee helpen.

Bewustzijn vergroten

Ook kan een Mental coach je helpen om je alert te maken van je bewustzijn. Wie ben ik als mens? Hoe sta ik ervoor in het leven? Wat is mijn levensvisie? Ben je bewust van je eigen ik? Het is zeer belangrijk om bekend te zijn met je eigen bewustzijn. Dit zorgt voor rust en zorgt er ook voor dat je stress of een burn-out kunt voorkomen.

 

Ook je gevoel speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe voel jij je de meeste tijd van de dag? Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld altijd ongelukkig. Maar die hebben niet eens door dat ze ongelukkig zijn. Het is gewoon standaard geworden. Dit is gevaarlijk, want het is zonde om je levensgeluk op die manier te verpesten. Ook kan een Mental coach je helpen om bewust te worden van je eigen lichaam. Waar de Mental coach je allemaal mee kan helpen, is in principe afhankelijk van meerdere factoren.

​

Mental coaching voor sporters

In de sportwereld is het heel normaal om een mental coach te hebben. Een (top)sporter wil het beste uit zichzelf halen en het mentale aspect is daar een groot onderdeel van.

​

​

Wanneer heb je mental coaching nodig?

Veel mensen vragen zich af wanneer ze Mental coaching nodig hebben. Ze denken dat dit pas nodig is wanneer ze al een burn-out hebben. Maar vaak komt een burn-out niet van de één op andere dag opspringen. Het is een langdurig proces en het kan steeds erger worden. Vaak heb je het ook wel door maar negeren mensen de eerste klachten van een burn-out. En juist dit is nu heel gevaarlijk. Je moet deze klachten namelijk nooit negeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is dat je gewoon effectief geholpen kunt worden.

 

Wanneer je Mental coaching nodig hebt is niet precies te zeggen. Maar merk je dat je na een tijdje onvrede hebt met je leven, ben je vaak moe, of heb je andere fysieke klachten die niet te verklaren zijn? En ben je al eens bij een huisarts geweest en kon die ook niets vinden? In die gevallen kan het verstandig zijn om Mental coaching in te schakelen. Ook wanneer je onvrede hebt met je leven, of andere vormen van problemen ervaart.

bottom of page