top of page
ProjectNewMe-5806.jpg

PROGRESSIE METING

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je een verandering wilt aanbrengen aan de manier waarop je eruit ziet, of het nu afvallen is, aankomen in spiermassa of iets anders, dan is het stellen van een doel alleen niet voldoende. Om gestructureerd en bewust richting je doel te werken is het meten van je progressie en voortgang van belang. In dit artikel willen we wat dieper ingaan op het meten van je progressie en je voortgang en welke tools je daarbij kunnen helpen. Daarnaast willen we je de mogelijkheden aanreiken hoe je tussendoelen kunt interpreteren en daarop kunt inspelen.

ProjectNewMe-5332.jpg

HET NIET METEN VAN JE DOELEN

 

 

Ok, dit zal je wellicht bekend voorkomen. Je bent klaar met het feit dat je broeken je niet meer passen of dat het getal op de weegschaal 3 cijfers aanduidt in plaats van de gewenste 2. Je besluit om hier iets aan te doen en begint met hardlopen en minder te eten. Je loopt elke dag en je eet elke dag minder. Elke dag kijk je op de weegschaal en je ziet dat je langzaam richting je doel gaat. Na enkele weken denk je dat een etentje buiten de deur en een avondje stappen geen kwaad kan en je besluit hier dan ook aan toe te geven. De dagen daarna stap je weer op de weegschaal en je ziet dat je gewicht weer is toegenomen. Frustrerend? Op zijn minst.

ProjectNewMe-5797.jpg

HET GETAL OP DE WEEGSCHAAL

Hoe moet het dan wel? Als bovenstaand voorbeeld bekend voorkomt, dan is het misschien goed om te realiseren dat het getal op de weegschaal niet alles zegt. Gewicht, in dit geval lichaamsgewicht is een samenstelling van je bouw, vocht, spieren en vet. Indien je veel aan krachttraining doet en op de juiste manier met je voeding omgaat is het aannemelijk dat je spiermassa toeneemt en je vetpercentage afneemt. Dit kan leiden in een hoger getal op de weegschaal, dan voordat je begon. Als de weegschaal het enige meetinstrument is, kun je ontevreden raken door dit resultaat. Terwijl je in feite op de juiste weg bent.

PROGRESSIE METEN 

Dus wat is de juiste manier om je progressie te meten? Dit is erg afhankelijk van je doelstelling, maar we kunnen concluderen dat de weegschaal een te beperkte weergave geeft van de totale realiteit. Andere aspecten die je voor jezelf dient te meten zijn:

VETPERCENTAGE METEN

Je vetpercentage geeft de procentuele weergave aan van de hoeveelheid vetmassa op jouw lichaam. In veel gevallen, wanneer mensen spreken dat ze willen afvallen, dan wordt vaak bedoeld dat men vetmassa wil verliezen. Immers, er is een verschil tussen het verliezen van vetmassa met behoud van spiermassa en simpelweg af te vallen door beiden te verlagen. Meet je vetpercentage en bekijk of je op de juiste manier je lichaamssamenstelling aan het veranderen bent.

Veel weegschalen zijn tegenwoordig uitgerust met een vetpercentage meting. Deze meting wordt gedaan door middel een bio-impedantiemeter. Dit stuurt een kleine electrische geleiding door je lichaam: van je ene voet door naar je andere en bepaalt aan de hand van de weerstand in je lichaam je vetpercentage. Vetmassa, lucht of bot geleiden namelijk bijna geen stroom. In tegenstelling tot bloed, water en spieren, die weer goed geleiden. 

ProjectNewMe-5828.jpg

MEET JE KRACHT

Kracht moet je als apart resultaat zien. In de meeste gevallen zal kracht namelijk eerst toenemen terwijl de spiermassa nog niet is toegenomen. Dit heeft te maken met verbeterde aansturing van de spieren vanuit de hersenen. Pas later volgt spiermassa dat weer meer kracht tot gevolg heeft. Toch wil je kracht meten. Zowel als apart doen, als trainingsmiddel (je weet hoe zwaar je moet/kunt trainen).

ProjectNewMe-5806.jpg

MEET JE MIDDELOMTREK 

Een van de makkelijkste manieren om een beeld te krijgen van je progressie is het wekelijks meten van je middelomtrek. Wanneer je de middelomtrek meting doet, meet je hoeveel vet er verdeeld is rondom je middel. Dit doe je door middel van een meetlint om je middel. Doe dit op een vast moment op een dag, op dezelfde manier. Voor de meest betrouwbare meting doe je dit zonder kleren aan. Het is van belang dat je dit altijd op dezelfde momenten doet van de dag, bij voorkeur in de ochtend, omdat je middelomtrek over de de dag genomen kan toenemen. Dit wordt veroorzaakt door je maaginhoud en darminhoud en door de hoeveelheid vocht in je lichaam.

PROGRESSIE FOTO'S

Progressie foto’s dienen vooral een eerlijk beeld te tonen van de resultaten die je tot nu toe geboekt hebt. Een progressie foto is een eerlijke ‘before and still at work photo’.

Een progressie foto moet je dan ook zien als een meetinstrument net zoals je vetpercentage, gewicht en afmetingen. Als je vooral traint of dieet gericht op je uiterlijk dan is de progressie foto feitelijk hét belangrijkste meetinstrument.

Voor de progressie foto geldt net als voor de andere metingen dat je de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk moet houden voor een eerlijkste indicatie.

Bij die omstandigheden/variabelen moet je bij de progressie foto denken aan:

  • De staat van je lichaam

  • De houding van je lichaam

  • De positie van je lichaam ten opzichte van de camera

  • De lichtbron

MEET JE GEWICHT

Tot slot dien je ook je gewicht bij te houden. In combinatie met bovenstaande variabelen kun je een goed beeld krijgen over je algehele vooruitgang.

MAAK EEN AFSPRAAK MET ONZE PERSONAL TRAINERS

 

Bij Project New Me kun je al deze metingen laten uitvoeren. Tijdens een consult van 30 minuten bespreken we de resultaten en kunnen hierop een persoonlijk plan opstellen. Bij het afnemen van een voedingspakket ontvang je persoonlijk voedingsschema op basis van jouw doelen en 4 x een consult met lichaamssamenstellingsmeting.

Wil je liever geen pakket maar toch een losse meting laten uitvoeren? Dat kan natuurlijk ook, laat je bijvoorbeeld elke 4 tot 6 weken wegen en bekijk of je nog op de goede weg bent of toch wat in je voeding / training zou moeten aanpassen.

 

Kosten:

Voedingspakket 2 maanden: 229,-

Los consult 30 minuten: 32,50  

 

We staan dan ook altijd klaar om jou te helpen en samen met jou een goed plan op te stellen!

Een appel vasthouden

VOEDINGSPAKKET
2 MAANDEN

(Tijdens intake wordt de persoonlijke doelstelling besproken)

 

Duur: 2 maanden

Aantal consults: 4 (1 x 60 min.+  3 x 30 min.)

Aantal weegmomenten: 4 x lichaamsanalyse

Gratis kennismaken

Invullen voedingsdagboek

Energiebehoefte uitrekenen

Persoonlijk voedingsplan

Voedingsanalyse

Uitgewerkt advies op papier

Informatiefolders

Extra informatie via e-mail

Onbeperkt vragen stellen via e-mail

Vergoeding mogelijk via zorgverzekering

KOSTEN €229,-
bottom of page