top of page

Orthorexia Nervosa

Voor mensen met orthorexia nervosa is gezond leven een obsessie. Het begint onschuldig: je wilt afvallen, meer bewegen of gezonder eten. Langzaam maar zeker wordt het steeds dwangmatiger. Dit geeft je een gevoel van controle.

De symptomen van Orthorexia Nervosa

Je bent de hele dag bezig met gezond eten. Je eet weinig van voedingsmiddelen die jij niet gezond genoeg vindt, of laat ze staan. Ongezond voedsel durf je niet meer te eten. Je verliest veel gewicht en hebt misschien ondergewicht. Je eet niet omdat je lichaam voedsel nodig hebt, maar om je lichaam zo gezond mogelijk te maken. De symptomen van orthorexia nervosa lijken op die van anorexia nervosa. Het grote verschil: bij orthorexia gaat het je niet om de hoeveelheid voedsel, maar om het gezonde karakter ervan.

De gevolgen van Orthorexia Nervosa

Je krijgt belangrijke voedingsstoffen niet meer binnen. Soms wordt je gewicht te laag. Je voelt je daardoor lusteloos en wordt snel duizelig als je je inspant. Omdat je lichaam niet genoeg vitamines binnenkrijgt, kan je haar uitvallen. Als er heel weinig vitamines beschikbaar zijn voor je lichaam, kan dat je nieren en lever beschadigen en kun je maag- of darmproblemen krijgen. Ook kan je menstruatie uitblijven. Samen eten probeer je te vermijden. Naar een verjaardag gaan en een stukje taart eten lukt je bijvoorbeeld niet meer. Orthorexia kan overgaan in anorexia.

Maak je je zorgen? Kom meteen in actie 

Herken je signalen bij jezelf of iemand anders, ook al zijn het er maar een paar? Bespreek het en zoek hulp. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat jij of je dierbare beter wordt. Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.

Dieet plan
bottom of page