top of page

Boulimia Nervosa

​

Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien. Uit schuldgevoel en schaamte wil je dat eten daarna kwijt. Zo kom je terecht in een cyclus van eten en braken, laxeren of sporten. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe groter de kans dat je beter wordt. 

 

Eigenlijk gaat boulimia niet over eten. Het is een manier om om te gaan met angst en problemen. Of je nou onzeker bent over school of je werk, stress hebt of je ongelukkig voelt in een relatie: een eetbui verdringt die nare gevoelens even.

Dit zijn symptomen van boulimia nervosa

 

Een onbedwingbare drang om heel veel te eten

 

Dat is wat anders dan soms wat meer eten, of soms teveel. Tijdens een eetbui eet je veel meer dan de meeste mensen doen binnen dezelfde tijd en omstandigheden. In een half uur eet je bijvoorbeeld twee familiezakken chips, een literbak ijs en een reep chocola. Soms heb je niet eens honger.

 

Je kunt niet stoppen

 

Tijdens een eetbui kun je niet stoppen met eten. Je bent de controle kwijt. Na een paar happen geniet je er niet meer van. Zo’n eetbui heb je minstens één keer per week, minstens drie maanden lang. Soms plan je ze.

 

Braken, laxeren of veel sporten

 

Na de eetbui komen schuldgevoelens en de schaamte. Je doet er ook alles aan om niet aan te komen. Want je vindt het belangrijk hoe je eruit ziet. Je gaat bijvoorbeeld braken, laxeren of veel sporten. Je gewicht schommelt vaak, maar meestal niet zoveel dat je omgeving er wat van merkt.

 

Lastig te herkennen

 

Mensen met boulimia hebben vaak een normaal gewicht. Daardoor kan het moeilijk zijn om de ziekte te herkennen. En is het makkelijk om je ziekte te verbergen.

 

​

Zittend op de tafel

De gevolgen van boulimia nervosa

 

Boulimia heeft veel impact op je leven. We zetten de belangrijkste gevolgen op een rij.

 

Problemen met je gezondheid

 

Je lijf lijdt onder boulimia. Je kunt problemen krijgen met je tanden, hart en darmen. Je kunt heel moe worden en een vitaminetekort krijgen.

Ook kan je menstruatie onregelmatig worden.

 

Problemen met je sociale leven

 

Boulimia veel invloed op je dagelijkse leven. Je schaamt je waarschijnlijk voor je probleem en durft er niet over te praten. Daardoor voel je je onbegrepen en eenzaam. Als je braakt, laxeert of sport, wil je misschien niet meer samen eten. Dat kan voor spanningen zorgen.

 

 

Hoe sneller de hulp, hoe beter

 

Als je denkt dat een familielid, vriend of vriendin misschien Boulimia heeft, wil je het vast bespreekbaar maken. Maar hoe doe je dat?

Blijf ver van oordelen of goedbedoeld advies en laat vooral weten dat je er voor iemand bent.

Zoek samen zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder die er is, hoe groter de kans op genezing.

Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.

bottom of page