top of page

Bigorexia Nervosa

Voor mensen met spierdysmorfie is spieren krijgen een obsessie. Dit wordt ook bigorexia nervosa genoemd. Het is een vorm van Body Dysmorphic Disorder (BDD): ingebeelde lelijkheid. Je bent bang om te weinig spieren of te veel vet te hebben. 

Symptomen van Bigorexia Nervosa

Spierdysmorfie laat zich op veel manieren zien. Je keurt jezelf bijvoorbeeld steeds in de spiegel, of vergelijkt jezelf continu met anderen. Je geeft veel geld uit aan je uiterlijk om te verhullen wat je niet goed vindt. Je meet je spieren om te kijken of ze groter of kleiner worden. Of neemt een bepaalde houding aan om lichaamsdelen te verbergen. Ook pas je je eetpatroon aan om geen spieren te verliezen. Dit kan ongezond worden als je bijvoorbeeld alleen nog maar eiwitten eet.

Gevolgen van Bigorexia Nervosa

Je obsessie met een perfect lichaam kan alles overheersten. Daardoor krijg je uiteindelijk fysieke problemen als sportblessures. Hoe erg die zijn, is afhankelijk van de sport die je doet. Een bodybuilder kan bijvoorbeeld kapotte spieraanhechtingen en pezen ontwikkelen. En als je veel hardloopt, kan je kraakbeen beschadigen. Relaties met vrienden, familie en je partner komen onder druk te staan. Eigenlijk staat je gevoelsleven stil. Daardoor kun jij je somber of depressief voelen.

Maak je je zorgen? Kom meteen in actie 

Herken je signalen bij jezelf of iemand anders, ook al zijn het er maar een paar? Bespreek het en zoek hulp. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat jij of je dierbare beter wordt. Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.

Train met halters
bottom of page