In het najaar gaat verkoudheid als een lopend vuurtje rond. Zijn een kriebelhoest en een verstopte neus een goede reden om je work-out over te slaan? Of kan het juÃst helpen om bij verkoudheid te gaan sporten?
Als het even kan slaan we onze work-out liever over. Een excuus verzinnen om niet te sporten is vaak niet zo moeilijk. Maar rust moeten nemen terwijl je net in de flow zit kan net zo vervelend zijn. Is het juist wel of niet slim om te gaan sporten met een verkoudheid? Kun je je griepvirus eruit zweten?
Hoe sporten je weerstand verbetert
Om bij het begin te beginnen: we worden verkouden door het verkoudheidsvirus. Heb je een gezond immuunsysteem? Dan zorgt je lichaam ervoor dat dit soort virussen niet zo veel effect hebben op je lichaam. Dit heeft alles te maken met je weerstand. Je kunt je immuunsysteem verbeteren door een gezonde leefstijl. Mensen die regelmatig sporten hebben doorgaans een betere conditie en slapen gemiddeld beter. Dit maakt je lichaam minder kwetsbaar voor het oplopen van een griepje.
Niet elke sport is goed voor je weerstand
Een zware training of een sportsessie in slechte weersomstandigheden is niet altijd goed voor je weerstand. Sport je extreem intensief, heel veel of soms urenlang zoals bij het lopen van een marathon? Je weerstand kan dan tijdelijk verlaagt zijn. Doe je een intensieve work-out en koel je daarna flink af? Dan kan je weerstand afnemen waardoor je eerder een verkoudheid oploopt. Ook hebben overtrainde sporters een hoger risico op het krijgen van een griepje. Zorg je ervoor dat je niet afkoelt na een training en neem je tussen zware sportmomenten door voldoende rust om te herstellen? Dan is sporten een perfecte manier om je weerstand juist te verhogen.
Doe de nek-check
Kun je met een verkoudheid gaan sporten? Welke sport je ook doet, sportartsen van het platform Sportzorg.nl geven als tip om een ‘nek-check’ te doen. Met klachten boven de nek, zoals hoofdpijn en een loopneus, kun je prima gaan sporten. Denk wel om de intensiteit van je work-out. Een rustig rondje joggen, een yogasessie of pilates work-out zijn prima. Maar ga liever niet voor een HIIT work-out of lange duurlooptraining. Ervaar je klachten onder de grens van je nek zoals hoesten en kortademigheid? Ga dan niet sporten. Voor elke dag dat je griepklachten ervaart dien je twee dagen rust te houden.
Een rustige work-out mag bij:
Loopneus
Hoofdpijn
Oorpijn
Keelpijn
Ga niet sporten bij:
Koorts
Hoesten
Kortademigheid
Een grieperig gevoel
Sporten met koorts is gevaarlijk
Heb je koorts? Ga dan absoluut niet sporten. Sporten bij koorts kan flink gevaarlijk zijn volgens sportartsen uit Nederland. Koorts kan het gevolg zijn van een ontsteking aan de hartspier – ook wel myocarditis genoemd. Belasting van een ontstoken hartspier kan ernstige schade of hartritmestoornissen veroorzaken. Ook als de koorts niet het gevolg is van myocarditis is het niet verstandig om te gaan sporten. Je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Ga je ondanks de koorts toch bewegen? Dan zul je langer ziek blijven. Daarnaast kun je tijdens de work-out minder geven en herstel je minder snel van de sportsessie waardoor je training niet zo effectief is. Je griepvirus eruit zweten is dus geen goed idee.
Bron: Gezondnu
Comments