top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Wat is een WOD?

Bijgewerkt op: 9 dec. 2022

De term WOD heb je misschien wel eens voorbij zien komen. Het is een term die bij Crossfit veel gebruikt wordt. In dit artikel vind je alles dat je hier over moet weten. Lees dus gauw verder!





Een WOD is een term waarmee een training wordt bedoeld. Het is een afkorting en staat voor Workout of the Day. Vooral bij Crossfit wordt deze term veel gebruikt. Een WOD training bevat vaak slechts enkele oefeningen. Hierdoor lijkt het misschien niet zo zwaar maar vergis je niet: na het afwerken van een WOD ben je meestal flink uitgeput! Verder hebben veel workouts ook een buy-in of buy-out. Bij een buy-in doe je eerst de gegeven opdracht voordat je aan de WOD zelf kan beginnen. De buy-in is vaak een stuk rennen of roeien. Wanneer een workout een buy-out heeft, moet je eerst deze opdracht doen voordat je de WOD hebt afgerond. Net als bij de buy-in gaat het vaak om een stuk rennen of roeien.


WANNEER DOE JE EEN WOD?

Tijdens een WOD werk je zowel aan je spieren als aan je conditie. Een WOD is niet de snelste weg als je “groot” gespierd wil worden. Je zult veel eerder een atletisch lichaam als resultaat krijgen. Wil je echter ook aan je spiermassa werken, zul je het moeten combineren met specifieke krachttraining. Krachttraining en een Workout of the Day kunnen prima samen gaan. Het is wel verstandig om deze goed op elkaar af te stemmen. Ga je een WOD doen waarbij je veel met je benen moet doen? Dan kun je legday beter uitstellen. Het is aan te raden om de krachttraining vóór de Workout of the Day te doen omdat deze over het algemeen zo pittig zijn dat je waarschijnlijk zo kapot bent dat het je prestaties tijdens de krachttraining niet ten goede zouden komen. Meestal wordt aangeraden om niet meer dan drie dagen op rij een WOD te doen. Na de derde dag neem je dus rust. Je zou bijvoorbeeld maandag en dinsdag kunnen trainen, dan een rustdag nemen en dan donderdag en vrijdag weer. In het weekend heb je dan weer twee dagen rust.


SOORTEN WOD’S

Er zijn verschillende types WOD trainingen. Elk type is anders maar ze laten je allemaal flink zweten! De verschillende types zullen we één voor één uitleggen.


AMRAP

AMRAP is de afkorting voor: As Many Rounds As Possible, oftewel, zoveel rondes als lukt binnen de gegeven tijd. Een AMRAP-WOD heeft een vooraf bepaalde tijd. De gegeven oefeningen doe je allemaal achter elkaar, dit is één ronde. Dit herhaal je zo vaak mogelijk tot de tijd om is. Het is wel belangrijk om oefeningen goed uit te voeren om blessures te voorkomen, haast je dus niet te veel.


EMOM

De term EMOM staat voor: Every Minute On the Minute. Bij deze WOD heb je voor de oefeningen één minuut om een bepaald aantal herhalingen te doen. De resterende seconden (als je tijd over hebt) neem je rust. Als de minuut voorbij is, herhaal je de ronde. EMOM-WOD’s hebben een vooraf bepaalde tijdsduur.


21-15-9

De getallen bij dit type WOD geven het aantal herhalingen per ronde aan. De WOD heeft 3 rondes; de eerste ronde doe je 21 herhalingen van elke oefening, de tweede ronde 15 en de derde ronde doe je 9 herhalingen.


For time

Een WOD waarbij staat: ‘For time’, moet je zo snel mogelijk doen. De gegeven oefeningen doe je zo snel mogelijk, met een goede uitvoering uiteraard.


Tabata

De Tabata is een workout waarbij je 20 seconden maximale inspanning levert en 10 seconden rust. Een Tabata kan verschillende oefeningen bevatten.


HERSTEL

Door de hoge intensiteit van de WOD’s kan dit redelijk belastend zijn voor het lichaam. Goed onderhoud is daarom zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Check voor de producten hieronder onze categorie met Crossfit accessoires!


Knee sleeves

Knee sleeves bieden ondersteuning aan de knieën tijdens het sporten waardoor de kans op blessures afneemt. Vooral squat-oefeningen zijn belastend voor de knieën. Door het dragen van knee sleeves zorg je er voor dat beter in positie worden gehouden. Meer informatie over knee sleeves lees je hier.


Wrist wraps

Wrist wraps draag je om je polsen voor extra stabiliteit tijdens het sporten. Vooral oefeningen zoals de bench press, clean & jerk en de push press kunnen belastend zijn voor de polsen. Wrist wraps voorkomen dat je polsen te ver doorbuigen tijdens bepaalde oefeningen.


Lacrosse ball

Een lacrosse ball is een keiharde en compacte bal waarmee je spierknopen kan los masseren. Zo houd je spieren soepel en gezond. Ook kan het spierpijn na de training afnemen. Door het kleine formaat is een het een mooi alternatief op een foam roller. Door het formaat kun je pijnpunten heel gericht aanpakken door op deze plekken druk uit te oefenen.


Flossband

Flossing is al enkele jaren een begrip in de VS maar is hier nog vrij nieuw. We hebben het uiteraard niet over het flossen van de tanden met een flossdraad maar over het flossen van de spieren met een flossband. Door bepaalde spieren en gewrichten in te zwachtelen, geef compressie op deze plekken. Dit houdt gewrichten en spieren soepel en gezond.


CROSSFITGEAR

Veel oefeningen die vaak terugkomen bij diverse WOD’s, worden gedaan met lichaamsgewicht. Na een tijdje heb je dit wel onder de knie. Om jezelf toch uit te blijven dagen, kun je oefeningen zwaarder maken met wat toffe Crossfit materialen.


Gewichtsvest

Een gewichtsvest is een verzwaard vest dat je tijdens de training kan dragen. Doordat het gewichtsvest verstelbaar is, heb je zelf in de hand hoe zwaar je de training maakt. Doe jij dus pull ups of push ups met 2 vingers in de neus? Dan is een gewichtsvest zeker wat voor jou!


Gewichtsmanchetten

Gewichtsmanchetten zijn een soort van verzwaarde pols- of enkelbanden. Door dit extra gewicht maak je de trainingen net even iets zwaarder.


Houten Gymringen

Gymringen kun je gebruiken voor het doen van pull-ups of push-ups bijvoorbeeld. Doordat je jouw lichaam veel meer moet stabiliseren, worden de oefeningen een stuk zwaarder.


Fitnesselastieken

Fitnesselastieken zijn goed te gebruiken om meer weerstand te krijgen bij bijvoorbeeld air squats en push ups. Fitnesselastieken zijn er in verschillende sterktes waardoor je de weerstand kan verhogen.


Meer weten over Crossfit? Lees onze blog hier


Wil je een keer meedoen met een uitdagende Crossfit Training?

Bekijk ons lesrooster en meld je aan.






Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?




17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page