top of page

Een burn-out? Wellicht ben je in de overgang

In Nederland zijn er jaarlijks ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd van veertig tot zestig jaar die te maken hebben met de overgang. Een enkeling fietst er zonder problemen doorheen, maar voor 80 procent is dat niet het geval.





Sommigen ervaren zulke hevige klachten met ziekteverzuim als gevolg. Toch heerst er nog altijd een taboe op het onderwerp.


Wat is de overgang?


De overgang begint wanneer een lichaam geen progesteron, oestrogeen of testosteron meer aanmaakt. De overgang komt niet alleen voor bij vrouwen, maar ook bij mannen. Het komt bij mannen veel minder vaak voor, omdat zij meestal tot hun dood testosteron aanmaken. Bij vrouwen ligt dat anders. Iedere vrouw komt in de overgang, omdat hun eicelvoorraad op een bepaald moment op is. Op dat moment begint de overgang voor een vrouw. De overgangsklachten van mannen en vrouwen kunnen overigens wel hetzelfde zijn.


Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van het ziekteverzuim van vrouwen in de leeftijdscategorie 40-60 jaar gerelateerd is aan overgangsklachten zoals vermoeidheid, slaap- en concentratiestoornissen. Het kan dus zo zijn dat je niet overwerkt bent, maar in de overgang zit. Daar is nog maar weinig over bekend.


De overgang start na de laatste menstruatie, ook wel bekend onder de noemer menopauze. Voor en na de menopauze zoekt het lichaam enkele jaren naar een nieuwe hormoonbalans. Deze tussenperiode wordt de overgang genoemd.


Wat zijn de symptomen van de overgang?


  • Hoofdpijn

  • Migraine

  • Vermoeidheid

  • Slaap- en concentratiestoornissen

  • Psychische klachten

  • Opvliegers

  • Hartkloppingen

  • Longklachten zoals astma

  • Vaginale droogheid

  • Problemen met de bekkenbodem

  • Verzakking van de baarmoeder, blaas en/of endeldarm


Hier een aantal praktische tips wat te doen bij deze symptomen van de overgang: Neem bij hoofdpijn meteen rust en slik eventueel een pijnstiller. Luisteren naar het lichaam is belangrijk. Heb je psychische klachten? Zorg gedurende de dag voor voldoende pauzes; drink thee, wandel een rondje of lees een tijdschrift. Leer nee zeggen tegen zaken die je onnodig belasten en leer hulp te accepteren. Wees niet bang voor opvliegers, maar bespreek ze juist. Rustig blijven en benoemen wat er aan de hand is, zorgt ervoor dat je de situatie onder controle houdt. Probeer tijdens een opvlieger eens ademhalingsoefeningen te doen, dat kan al voor verlichting zorgen. Als je veel klachten hebt, ga dan in gesprek met de huisarts. Het zou zomaar kunnen dat een hormoonbehandeling iets voor jou kan zijn. Verder zijn vier pijlers belangrijk om in de gaten te houden: gezond eten volgens de Schijf van Vijf, voldoende bewegen, goed slapen en stress verminderen waar dat kan.


Welke fases kent de overgang?


Iedereen is anders en dat betekent dat de fases van de overgang bij niemand hetzelfde zijn. De een voelt de overgang aankomen door een rommelende cyclus en de ander zit er opeens middenin. Niemand kan je dan ook van te voren vertellen waar je last van gaat krijgen en hoe lang het zal gaan duren. Dat is per vrouw verschillend, maar bovenstaande symptomen komen vaak vroeg of laat voorbij. Wat we wel zeker weten is dat de overgang na verloop van tijd over is.


Ben je bang voor een burn-out? Het lukt je niet meer om, zowel op je werk als privé, alle ballen in de lucht te houden. Door chronische stress en druk dreig je burned-out te raken. Ook als je denkt dat een burn-out jou niet zo snel zou overkomen, is het verstandig je klachten serieus te nemen.


Helaas wordt een burn-out behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en moet je vaak zelf betalen. De wachtlijsten bij de GGD zijn erg lang, voor zowel volwassen als jongeren.

Wij als Project New Me willen graag helpen door middel van voeding, training en uiteraard mental coaching met een betaalbare prijs.


Daarom hebben wij een pakket samengesteld en is (mede) mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van provincie Flevoland.


Dit 2 maanden traject houdt in:

  • Intensieve mentale coaching

  • Persoonlijk voedingsschema

  • 4 credits voor een groepsles

De kosten die hieraan verbonden zijn €175,- en wellicht is er vanuit je aanvullende zorgverzekering nog een vergoeding mogelijk.

Hiervoor kunnen 15 mensen zich aanmelden.


Ken je iemand of heb je zelf mentale klachten? Laat het ons weten en wij helpen je graag. Meer informatie vind je op https://www.projectnewme.nl/burnout




Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?



28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page