top of page

Burn-out voorkomen

4 praktische tips die helpen


Voorkomen is beter dan genezen, ook voor een burn-out. Hoe kun je een burn-out voorkomen? Deze tips helpen.


Burn-out voorkomen – je kunt een hoop doen


Een burn-out voorkomen is écht een stuk wenselijker dan ervan herstellen. Waarom? Omdat herstel maanden kan duren. Een burn-out voorkomen doe je vooral door kleine gewoontes te vormen en aan te passen.


1. Bouw herstelmomenten in


Je komt niet in een burn-out door te hard werken. Je komt in een burn-out door hard werken zonder de tijd te nemen om te herstellen.


Je lichaam is veerkrachtig, het kan een hoop hebben. Het heeft een enorm zelfherstellend vermogen. Maar het kan niet herstellen wanneer het onder stress staat.


De momenten van stress zijn de momenten waarop je een beroep doet op de veerkracht van je lichaam. Deze momenten moeten afgewisseld worden met momenten van herstel. Gebeurt dat niet, dan is het als een elastiek voorbij zijn rek: er knapt iets.


Dus? Dus om een burn-out te voorkomen moet je herstel belangrijk maken.


 • Slaap voldoende. Dat betekent dat je bóven het minimale aantal uur gaat zitten wat je nodig hebt om te ‘functioneren’.

 • Plan tijd in om niets nuttigs te doen zonder schuldgevoel. Tijd om te lanterfanten, om te spelen, om dingen te doen die je blij maken.

 • Zorg regelmatig voor een paar aaneengesloten vrije dagen. Zoals een weekend zonder werk. Zorg dat je in die periode niet bereikbaar bent voor stressverhogende werkzaken.

 • Verander af en toe je omgeving. Ga er bijvoorbeeld een weekend tussenuit of ga een weekje op vakantie.

 • Bouw herstelmomenten in tijdens je werkdagen. Mediteer bijvoorbeeld elke dag, geniet rustig van je lunch, neem af en toe een pauze van een paar minuten tussendoor om bewust adem te halen.

 • Plan na een drukke periode bewust een rustige periode in. Probeer je werkdruk te verlagen en een tijdje meer rust te nemen tot je je weer fit voelt.

 • Herstellen is essentieel om een burn-out te voorkomen. Dus neem het serieus – je zult jezelf dankbaar zijn.


2. Voorkom chronische tijdsdruk


Teveel te doen in te weinig tijd – dagen, weken en maanden achter elkaar. Dát is de snelweg richting een burn-out.


Hard werken is het probleem niet. Teveel werk met een krappe deadline is het probleem. Wil je een burn-out voorkomen? Zorg dan voor minder tijdsdruk óf minder werkdruk.


 • Bespreek de situatie met je leidinggevende en laat hem of haar kiezen: wat moet als eerst af? Want het kan niet tegelijkertijd.

 • Weersta de drang om door te werken in je vrije tijd. Creëer een duidelijke grens tussen werk en niet-werk en bewaak deze grens zodat je kunt herstellen.

 • Maak je werk duidelijker voor jezelf. Door te plannen, maar ook door te single-tasken. Zo verminder je stress, verhoog je concentratie en krijg je meer gedaan.

 • Tijdsdruk is een geweldige motivator. Maar niemand kan constant sprinten. Verander – om een burn-out te voorkomen – je werkdagen in een marathon, met af en toe een sprintje naar de finish.


3. Maak zelfzorg nét zo belangrijk


Je werk is belangrijk voor je – dat is duidelijk. Als je een burn-out wilt voorkomen is het belangrijk dat je zelfzorg nét zo belangrijk maakt. Al is het maar omdat je lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid samen het platform vormen voor het werk dat je verricht.


Als jij niet in vorm bent (vermoeid, overwerkt, angstig, paniekerig, etc.) dan kun je veel minder waarde toevoegen in je werk.


Goed voor jezelf zorgen is een essentieel onderdeel van werksucces. De balans bewaren voorkomt een burn-out en zorgt ervoor dat je rustig door kunt werken. Dag in dag uit. Met plezier, voldoening en hoge effectiviteit.


4. Plan je week – elke week


Hoe meer er van je gevraagd wordt, des te belangrijker het is dat je een weekplanning maakt. Een weekplanning helpt je prioriteiten stellen, balans creëren en overzicht bewaren.


Dit brengt rust, vertrouwen en een gevoel van controle. Drie gevoelens die helpen een burn-out te voorkomen. Met een weekplanning geef je jezelf de vrijheid om te stoppen met nadenken of wat je doet wel ‘het juiste’ is. Je kunt gewoon aan de slag gaan volgens je plan, en erop vertrouwen dat hiermee alles gedaan komt.


Maak je een weekplanning waar je gelukkig van wordt. Je kunt dit stappenplan elke week herhalen, zodat je altijd de touwtjes in handen hebt.


En natuurlijk je uurtje sporten ook inplannen :-) zorgt voor endorfine = happy feeling!!Neem gerust contact met ons op en kijken we waar je kunnen helpen.
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page