top of page

Hielspoor

Een goede reden om tijdig een paar nieuwe sportschoenen aan te schaffen.Hielspoor is geen typische sportblessure, maar komt toch vaak bij sporters voor. Te lang lopen op verkeerde schoenen kan tot pijn aan de hiel leiden. Bijvoorbeeld wanneer je verkeerde voetbal- of hardloopschoenen draagt. We vertellen je alles over de oorzaak en behandeling van hielspoor.


Hielspoor wat is dat en wat te doen?

In de volksmond wordt pijn onder de hak vaak hielspoor genoemd. Eigenlijk klopt dat niet helemaal, want medisch wordt er een onderscheid gemaakt tussen hielspoor en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). De klachten lijken op elkaar, maar er is een verschil: hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat die onder de voet loopt, onder de hak.


Last van pijn aan de hiel? Dit kan je daar aan doen: Voor jezelf is het belangrijk om goed schoeisel te dragen, zeker wanneer je sport, langer moet staan of veel moet lopen. Het is bekend dat de kuitspier een invloed heeft op dit klachtenbeeld, vooral wanneer deze verkort of gespannen is. Het regelmatig rekken of masseren van de kuit kan daarom preventief helpen.


Wat zijn de oorzaken en symptomen van hielspoor?

De oorzaken van hielpijn zijn niet altijd helemaal duidelijk. In de praktijk zie je vaak dat mensen aangeven dat ze op slechte schoenen hebben gelopen of gesport, of plotseling meer gestaan of gelopen hebben dan ze gewend zijn. Maar we weten dat ook factoren als een bewegingsbeperking in de enkel of overgewicht een rol kunnen spelen. Deze klachten komen zeker niet alleen bij sporters voor.


De klachten die mensen aangeven zijn pijn aan de hakken en startproblemen. Dat laatste betekent dat pijn bij hielspoor erger wordt wanneer ze een tijdje hebben stilgezeten. Als ze in beweging zijn, neemt de pijn meestal iets af.


Wat is de beste behandeling voor hielspoor?

Er is helaas geen 'one size fits all': Ieder mens is anders en een goede behandeling is maatwerk. Het inzetten van zolen kan een belangrijke overweging zijn. Er zijn verschillende behandelingen voor mensen met hielspoorklachten. Denk aan shockwave therapie, dry needling van de kuit, taping, oefentherapie, etc. En misschien wel een van de belangrijkste adviezen: rust, want de hiel voldoende rust geven om te herstellen is essentieel. En dat is bij dit soort klachten behoorlijk lastig.


Heeft een bezoek aan de fysio zin bij hielspoor?

Uiteindelijk gaan de meeste klachten vanzelf over, binnen 2 jaar. We geven wel aan dat dit niet betekent dat je dan maar moet afwachten: Door de juiste adviezen en therapie wordt herstel van een pijnlijke hiel namelijk bevorderd. Hoe eerder mensen langskomen met hun klachten, hoe sneller ze vaak herstellen.


Kun je hielspoor wegmasseren?

Nee, het pijnpunt onder de hak zelf kun je niet wegmasseren. Wel kun je de kuitspier masseren en rekken, om zo de druk op de hiel te verminderen.


Kan hielspoor chronisch worden?

Een klacht wordt chronisch genoemd als deze langer dan 3 maanden duurt. Hielspoor kun je dan als chronisch zien. Bij ernstige hielspoor blijven mensen klachten houden, maar dit hoeft niet altijd. Zodra je klachten hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page