top of page

Knolselderij-pastinaaksoep

Wat kun je allemaal doen met knolselderij?


We zeggen het maar gewoon: knolselderij is een oerlelijke groente. Misschien wel de lelijkste. Maar de verfijnde smaak is ongeëvenaard. Niet voor niets zijn topchefs er gek op. Maar wat kun je allemaal doen met deze knol?





Knolselderij: ruwe bolster, blanke pit

Knolselderij is zo’n beetje het prototype ruwe bolster, blanke pit. Kijk alleen al naar hoe dat ding eruit ziet: grof, met een dikke, pokdalige schil, de wortels en de klei er vaak nog aan. Maar onder dat ruwe uiterlijk gaat een verfijnde smaak schuil.


De knol smaakt aromatisch, lichtzoet en in de verte een beetje naar anijs. Het is de perfecte smaakmaker voor bouillons en fonds, waar hij wortel, bleekselderij en ui goed gezelschap houdt. Ook in erwtensoep doet ‘ie het goed. En ook gestampt is ‘ie heerlijk: bijvoorbeeld ter vervanging van aardappelen (net wat lichter en gezonder!).


Ook kun je van knolselderij altijd nog fantastische soep maken. Fluweelzacht en romig, dus áltijd goed.

Lekker voor zowel de lunch, als ‘s avonds, of in een klein glaasje als een amuse.


Ingrediënten:

1 knolselderij

1 pastinaak

2 middelgrote uien

3 tenen knoflook

Een paar takjes verse tijm en oregano

1 blaadje laurier

2 blokjes kippenbouillon

1,5 liter kokend water

125 ml slagroom

Staafmixer


Bereidingswijze:

  • Snipper de uien en bak deze in een scheutje olijfolie in een ruime pan samen met de kruiden, peper en zout.

  • Schil en snijd ondertussen de knolselderij en pastinaak in evengrote blokjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de soep klaar is.

  • Voeg wanneer de uien glazig beginnen te worden de knoflook, knolselderij en pastinaak toe en bak vijf minuutjes mee.

  • Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg het water toe tot de groenten net onder staan.

  • Breng het mengsel aan de kook en laat een kwartiertje op laag vuur met de deksel op de pan pruttelen.

  • Check of de groenten gaar zijn door er met een vork of mes in te prikken. Is dit het geval? Haal dan de takjes kruiden en het laurierblaadje eruit.

  • Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa en voeg eventueel iets extra water toe als je de soep nog veel te dik vindt.

  • Roer er tot slot de room door, breng verder op smaak met zout en peper (indien nodig) en geniet ervan!


Tip: wil je er een heerlijke amuse van maken? Maak de soep dan wat zachter en romiger door er nog 125 milliliter room aan toe te voegen. Zeef de soep en serveer in leuke glaasjes.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?




Bron: Culy.nl

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page