top of page

Mega chocolade cravings?

Dit heeft je lichaam écht nodig!

Helaas! Het excuus dat 'je echt een stuk chocola nodig hebt' gaat nu niet meer op…


Je begon de dag met een kom havermout met daarop vers fruit en pakte vervolgens een salade als lunch. Voor het avondeten staat er een wokgerecht met kip en broccoli op het menu met wat zilvervliesrijst. Supergezond! Alleen is het pas drie uur en heb je honger(!). Je hunkert zelfs naar iets specifieks. Ja, je verlangt naar chocolade.



Kun je echt aan niks anders denken? Dan is dat meestal een teken van je lichaam dat een tekort hebt van een bepaalde voedingswaarde. Maar voordat je naar die reep Tony Chocolonely, Snickers of Toblerone grijpt, is het verstandig om even te kijken waar die craving precies vandaan komt.


1. Je hebt gewoon honger

De meest logische verklaring is natuurlijk dat je gewoon honger hebt. Toch kun je je er beter niet aan overgeven. Als je lichaam honger heeft, snakt het naar snelle koolhydraten zoals geraffineerde suikers. Helaas zorgt chocola voor een tijdelijke sugar rush. Als die weer voorbij is, heb je waarschijnlijk gelijk wéér honger.


Eet in plaats daarvan een paar worteltjes of snoeptomaatjes. Natuurlijk is dit niet zo lekker, maar zodra je geen honger meer hebt, zouden de opdringerige gedachten over chocolade moeten verdwijnen. En als je dan toch behoefte hebt aan een stukje, kun je er meer van genieten, omdat je het eet voor de smaak en niet om je honger te stillen. Het is de moeite waard het te proberen, toch?


2. Omdat je lichaam magnesium nodig heeft

Terwijl je bijna wegdroomt bij de gedachte aan een stuk Milka of Côte d'Or, kun je deze lekkernij toch beter even laten staan. Je lichaam heeft (helaas!) geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.


Merk je dat je extreem veel zin hebt in chocolade en dat je bijvoorbeeld ook regelmatig last hebt van spiersamentrekkingen? Dan is het slimmer om wat noten te pakken, wat avocado te eten of een maaltijd met vette vis op de planning te zetten. Zo krijg je voldoende magnesium binnen en heb je geen last van die sugar rush.


3. Uit gewoonte of stress

Chocolade is volgens velen de állerlekkerste snack. Niet zo gek dus dat we hier naar hunkeren als we stress hebben. Als je het liefst allemaal lekkere dingen in huis haalt als je niet zo lekker in je vel zit, dan ben je een echte emotie-eter. Comfort food zoals donuts, chocolade en chips bieden je troost en daarom begin je steeds de voorraadkast te plunderen.


Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam zowel adrenaline als cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je alerter reageert en meer energie krijgt. Maar als je je dagenlang gestrest voelt, raakt de cortisol in je lichaam op een gegeven moment op en snak je naar iets wat je energie geeft. En laat je nou energie kunnen halen uit suikers, zoals chocola. Alleen zijn die ups en downs van geraffineerde suikers tijdens een stressvolle periode niet heel handig.


4. Voor een cafeïneboost

Je zult het waarschijnlijk niet verwachten maar ook chocolade bevat wat cafeïne. Veel is het niet, aangezien naarmate cacao wordt verwerkt het cafeïnegehalte afneemt. In de meeste bewerkte chocoladerepen zit minder dan 10 milligram cafeïne. Om dat in perspectief te plaatsen: de gemiddelde kop koffie bevat ongeveer 85 tot 200 milligram cafeïne.


Toch kan pure chocolade soms meer cafeïne bevatten dan een blikje cola, dat ongeveer 30 milligram bevat. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger het cafeïnegehalte. Zoals je weet stimuleert cafeïne het centrale zenuwstelsel, waardoor je je wakkerder en alerter voelt. Het beïnvloedt ook de niveaus van bepaalde neurotransmitters in uw hersenen, waaronder dopamine. Dit kan bijdragen aan het verslavende karakter ervan. Wanneer je nooit koffie drinkt, kan de cafeïne in chocolade voldoende zijn om een energieboost te geven. Soms kan je lichaam dan verlangen naar weer een cafeïneboost door middel van chocola. Door hier zo min mogelijk aan toe te geven worden die chocolade cravings vanzelf minder.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?



27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page