top of page

Sterker door traag te trainen

Sterker door traag te trainen: maak kennis met TUT.Langzaam trainen kan je helpen om snelle winst te boeken in het krachthonk.

Tempotraining, ook wel: Time Under Tension (TUT)-training, is een favoriet bij experts. Waarom? Deze methode daagt je lichaam uit en laat je spieren op specifieke punten in het volledige bewegingsbereik van een oefening werken.


Hoe werkt time under tension training?

De aanpak is eigenlijk vrij eenvoudig: je vertraagt je bewegingen strategisch om het tempo van je reps te veranderen en de spieren langer belast te houden. Je verlengt of verkort je spier, terwijl je een beweging langere tijd vasthoudt. Door langer in een oefening te blijven, verhoog je de focus op het bewegingspatroon in het algemeen, wat helpt bij het ontwikkelen van kracht en spiercontrole. Of je nu je lichaamsgewicht, dumbbells of kettlebells gebruikt: het werkt met elke uitrusting.


Stel je voor dat je in de supermarkt een liter melk uit het schap pakt en in je mandje legt. Dat is een soort standaard trainingsrep. Stel je nu voor dat je de fles oppakt en in slowmotion naar je mandje brengt. Een subtiele verandering die je armspieren dwingt de fles nog langer te ondersteunen, waardoor de actie vermoeiender wordt. Hoe langer je die spier laat werken, hoe vermoeider je wordt - en hoe meer spieruithoudingsvermogen je moet opbouwen om de oefening te kunnen doen.


Een ander voordeel van strategische traagheid: je legt nieuwe verbindingen tussen je hersenen en je spieren.

In tegenstelling tot snelle acties is er bij TUT meer tijd voor de spieren en de geest om de beweging volledig te verwerken, te reageren en het gewricht te stabiliseren.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?
51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page