top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Stop met zweten na je workout

Zweten hoort erbij, maar is vervelend als het niet stopt. Herkenbaar? Even lezen en je bent weer als nieuw.



Bij intensief sporten, hoort zweten. Zweet je nooit na je workout, dan train je waarschijnlijk niet hard genoeg en, hoe gek het ook klinkt, hoe meer je zweet hoe fitter je waarschijnlijk bent. Maar wat als je op kantoor, minstens een uur na je ochtendworkout, nog steeds het zweet van je voorhoofd voelt druppelen? Geen paniek. Met het volgende stappenplan minimaliseer je de kans op overmatig zweten.


Zo stop je met zweten na een heftige workout

Direct na je workout

Hier gaan veel sporters al direct de fout in door een ijskoude, verfrissende douche te nemen. We snappen dat het voelt alsof je daar snel van afkoelt, maar dat is niet het geval. Een koude douche helpt maar tijdelijk met afkoelen en verkleint de bloedvaten net onder de huid. Hierdoor blijft kan zorgen. Houd de douche dus op lichaamstemperatuur of net daaronder.


+2 minuten

Dit is niet het moment om nauwsluitende kleding aan te trekken. Je wil losse, lichte kleding zodat je zweet gewoon z’n weg kan gaan. Draag geen pet of muts — ongeveer 10% van je warmte verlies je via je hoofd — en kies bijvoorbeeld voor een mooi en professioneel linnen overhemd. Een shirt van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen werkt ademend en verkoelend — en laat 'm nog maar even uit je broek hangen tot je op kantoor bent.


+5 minuten

Zet je dagelijkse styling-gels aan de kant en gebruik in plaats daarvan een lichte pomade of een klei om je haar in model te brengen. Dit neemt namelijk vocht op – en dat is precies wat je nodig hebt post-burpees.


+20 minuten

Nog steeds niet afgekoeld? Houd je polsen onder lauw tot koud water, maar niet te koud. Die bloedvaten, weet je nog? In je polsen zitten grote bloedvaten vlak onder de huid, waardoor je daar snel je warmte kwijtraakt. Effectiever dan een ice-pack op je hoofd en je ziet er daarna ook gewoon nog representatief uit. Hoppa.


+30 minuten

Draag geen bodylotion of gezichtscrème wanneer je nog aan het zweten bent, want je gaat heftiger glimmen en transpireren dan The Rock na een triatlon – als ‘ie die zou doen – dat wil je niet. Als je klaar bent met transpireren ga je voor een matterende gezichtscrème.


Naarmate je fitter wordt, ga je tijdens het sporten minder zweten, toch? Nou, nee. Veel sporters gaan juist meer zweten als hun fitness verbetert. Hoe kan dat? En wat gebeurt er in het lichaam?


Waarom de een meer zweet dan de ander

Zweten is gezond, het spoelt je poriën schoon, kan je immuunsysteem een boost geven en wist je dat verbrand vet je lijf deels via zweet verlaat? Dat sommige mensen meet zweten dan anderen is een feit, maar niemand wil bekend komen te staan als die zwetende collega. Hoeveel je zweet en wanneer je begint te zweten, hangt af van verschillende factoren. Je zou kunnen denken dat beginnende sporters veel zweten omdat ze nog niet fit zijn, maar niets is minder waar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat je juist meer zweet naarmate je fitter wordt.


Efficiëntie van het lichaam

Wanneer je fitter en sterker wordt, wordt je lichaam over het algemeen 'efficiënter': je kunt met minder energie grotere inspanningen leveren. Dat merk je bijvoorbeeld aan een beter uithoudingsvermogen en meer kracht tijdens je workout. Je lichaam wordt beter in het produceren van de warmte die nodig is om jouw oefeningen uit te voeren of je cardiotraining af te ronden. Nuttig natuurlijk, maar die warmte brengt ook een neveneffect met zich mee.


Een lichaam in balans

Je lichaam probeert zichzelf constant in balans te brengen en houden, homeostase noem je dit. Wordt je balans verstoord door het ene proces, zet je lijf een ander proces in gang om hiervoor te compenseren. Denk bijvoorbeeld aan hypertrofie die plaatsvindt nadat je spieren microschade hebben opgelopen tijdens een training. Homeostase zie je ook terug in dagdagelijkse lichamelijke processen, zoals het beheersen van de optimale lichaamstemperatuur. Wordt-ie te laag, dan ga je rillen om je spieren op te warmen. En wanneer je lichaamstemperatuur hoog wordt, zweet je om je lijf af te koelen.


Sneller zweten

Nu je weet hoe homeostase werkt, is de reden dat je sneller gaat zweten wanneer je fitter wordt een simpel invulsommetje: je lichaam wordt efficiënter in het produceren van warmte en om in balans te blijven wordt het daarom ook efficiënter in het produceren van zweet. Dat blijft nou eenmaal de beste manier om af te koelen. Wellicht is het je ook al opgevallen dat je niet alleen meer, maar ook eerder begint te zweten als je fitter wordt. Ook dit is een slim mechanisme van je lichaam: je systeem weet nu dat je vaker zware inspanningen levert en daarmee veel warmte produceert. Om daar alvast op in te spelen, begin je sneller met zweten. Kortom: het lijkt misschien irritant dat zweten, maar eigenlijk is het een teken dat je fitter wordt, dat je lichaam zich aanpast en het efficiënter werkt. En met een goede deodorant is er niets aan de hand. Goed bezig dus!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vocht

Comments


bottom of page