top of page

Verband tussen acne en omega 3-vetzuren aangetoond


Mensen met de huidziekte acne hebben lage niveaus van omega 3-vetzuren in het bloed. Dat hebben Duitse dermatologen bekendgemaakt tijdens het symposium van de European Academy of Dermatology and Venereology.


De wetenschappers denken dat deze uitkomst nieuwe mogelijkheden kan bieden voor de behandeling van de aandoening die naar schatting bijna 23 miljoen mensen in Europa treft. Hoewel het onderzoek klein is -er zijn 100 mensen onderzocht- zijn de resultaten heel duidelijk, stelt hoofdonderzoeker dr. Anne Gürtler.


Van de 100 acnepatiënten hadden 94 personen minder dan de aanbevolen niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed. De patiënten met hogere niveaus van het vetzuur consumeerden regelmatig peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Patiënten die geen zonnebloemolie consumeerden, hadden hogere niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed. ,,Hogere niveaus van omega-3-vetzuren kunnen mogelijk leiden tot verminderde talgproductie en verstopte haarzakjes, wat de klinische ernst van acne zou kunnen verlichten,” laat Gürtler weten.


Westers dieet


Acne wordt al lang toegeschreven aan het westerse dieet. Nu lijkt met name het lage niveau van omega-3-vetzuur de aanstichter; meer omega 3-vetzuren lijkt veelbelovend vanwege de ontstekingsremmende werking. Gürtler roept artsen op om acnepatiënten informatie te verstrekken over de invloed van hun dieet op hun huidaandoeningen bij het bespreken van behandelingsroutes. ,,Preventieve en therapie begeleidende voedingsmaatregelen komen onvoldoende aan bod.”


De bevindingen versterken volgens de dermatologen het idee dat een gezond dieet essentieel kan zijn voor langdurige remissie van acne. Omega-3-vetzuren worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, algen, noten, zaden, niet-gekweekte vis zoals wilde zalm en sardines. ,,We moeten bij de behandeling van acne dus verder kijken dan lokale huidzalven en de klassieke hormoon- en antibioticabehandelingen. Hoewel dit pad verder moet worden onderzocht, kan het hoop geven aan mensen die op zoek zijn naar een manier om hun toestand te beheersen,” stelt assistent-onderzoeker Asli Bilgic.


Verschil tussen capsules en pure olievorm Omega 3


"Als men visolie verwerkt en raffineert is de olie minder stabiel en wordt deze vatbaarder voor bederf."

Positieverschuiving door bewerking

Natuurlijke omega-3 rijke voeding zoals vette vis werkt beter dan visoliecapsules omdat het maximaal geabsorbeerd wordt. Een van de redenen hiervoor is de positie van omega-3-vetzuren op de ruggengraat van het glycerolmolekuul. Van deze posities zijn er namelijk drie: sn-1, sn-2, en sn-3. In voedselbronnen zoals vette vis zit het voornamelijk in het midden op de sn-2-positie.


Als men visolie verwerkt en raffineert, verschuift een groot deel van de sn-2 naar de sn-1 of sn-3-positie. Deze verschuiving zorgt ervoor dat de olie minder stabiel en vatbaarder wordt voor bederf. De biologische beschikbaarheid wordt ook beïnvloed door deze verschuiving van DHA naar de buitenste posities. Visolie is minder goed verteerbaar, minder goed opneembaar en minder actief in het centrale zenuwstelsel (hersenen) dan sn-2-omega-3-vetzuren.


Verse vette vis geniet dus boven alles de voorkeur. Liefst twee tot drie keer per week. Als het niet lukt om vis in deze regelmaat te eten, dan zijn supplementen een goede uitkomst. Maar kies dan wel voor de beste alternatieven! Krillolie en Omega 3 visolie in pure vorm zijn wat ons betreft de beste opties en vullen elkaar ook nog eens prima aan.


Visolie

Visolie in capsules is een sterk geraffineerd product. Hierdoor werkt het minder goed; denk aan de SN2 positie van DHA -een hogere mate van bederf die daarmee samengaat- en het feit dat het evolutionaire pakket van (micro) nutriënten en co-factoren ontbreekt. Daarnaast wordt er in verschillende literatuur gewezen op mogelijke verontreiniging.


Pure visolie

Visolie draagt bij aan:

  • Draagt bij aan een normale hersenfunctie omdat de dagelijkse dosis 700 mg DHA bevat

  • Draagt bij aan een normaal immuunsysteem omdat de dagelijkse dosis 20 µg vitamine D3 bevat

  • Helpt bij het handhaven van voldoende niveaus van EPA en DHA in je lichaam

  • Helpt optimale Omega-6:3 niveaus in je lichaam te behouden

  • Helpt de polyfenolniveaus in je lichaam te behouden om bloedlipiden te beschermen tegen oxidatieve stress

  • Ondersteunt een gezonde en normale oogfunctie omdat het 700 mg DHA7 bevat

  • Draagt bij aan normale botten, spierfunctie, normale tanden en celdeling omdat de dagelijkse dosis 20 µg vitamine D3 bevat

  • Ondersteunt normale bloedtriglycerideniveaus, normale bloeddruk en normale calciumniveaus in het bloed.

Wij adviseren daarom om pure omega 3 visolie te nemen.

Vraag voor meer informatie of mail naar info@projectnewme.nl


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?
Bron: Telegraaf
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page