top of page

Waar gaat het vet heen dat we 'verbranden'?

Het verdwijnt niet zomaar als sneeuw voor de zon.Overtollige rolletjes zijn de vijand van iedere sporter. Ons droomlichaam moet onder die vetlaag vandaan gegraven worden. Om vet te verbranden warmen we ons lichaam letterlijk op door te bewegen. Maar ons lichaam is geen oven die vettige cellen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Waar gaat dat vet dan heen, wanneer we het 'verbranden'?


Adembenemend

Het verrassende antwoord: het grootste deel van ons verbrande vet ademen we uit. Onze longen zijn dus doorslaggevend bij het afvallen. Begin je nu als een malle te hyperventileren om de vakantiekilo's kwijt te raken? Stop. Zo werkt het natuurlijk niet. De nood om te ademen is om te overleven. Beweging is nog altijd de beste manier om je buikje strakker te maken. Veel mensen weten dat we vet omzetten in warmte en energie, maar dat blijkt niet het enige te zijn. Hoe gaat die verbrandingsoven in z'n werk?


Vet verbranden

De overtollige energie die je uit je voeding haalt wordt als tryglyceriden opgeslagen in cellen genaamd adipocyten. Deze zou je ook wel vetcellen kunnen noemen. De samenstelling tryglyceride bestaat uit koolstof, waterstof en zuurstof. Wat gebeurt er dan wanneer je dat vet verbrandt? Op het moment dat je in een energietekort verkeert zet je lijf een chemisch proces in gang waarbij het de tryglyceride uit de vetcel haalt. De tryglyceride wordt dan afgebroken (of verbrand) om energie (warmte) vrij te maken. Bij dit proces komen naast de warmte van de verbranding ook CO2 (koolstofdioxide) en H2O (water) vrij. Wanneer je 10 kilo afvalt wordt daarvan 2 kilo omgezet in water, de rest in koolstofdioxide.


Eigenwijze vetcellen

Je lichaam houdt van balans en zekerheid. Het kan zich goed aanpassen aan nieuwe situaties, maar zal dat pas doen wanneer het zeker weet dat het nodig is. Zo zit dat ook een beetje met vetcellen. Nadat de tryglyceride uit de vetcel is verdwenen wil die cel graag zijn structuur behouden — wie weet komt er weer snel nieuwe overtollige energie aan om zich mee te vullen. Om z'n structuur te houden vult de cel zich met water, bijvoorbeeld het water dat bij de verbranding is vrijgekomen. Als het na een tijdje duidelijk wordt dat hij niet opnieuw gevuld gaat worden met tryglyceride laat het vocht los en krimpt-ie. Dit zorgt voor het kenmerkende Fat Woosh effect dat veel mensen ervaren wanneer ze afvallen.


Waar gaat het afval heen?

De CO2 en H2O die overblijft na de verbranding van je tryglyceride kan je zien als een soort afvalproducten, en je lichaam heeft een aantal slimme tactieken om die af te voeren. Die 20% water die overblijft? Die voer je gewoon af via je grote en kleine boodschap of door het uit te zweten. Blijft enkel nog die 80% koolstofdioxide over, maar ook daarop heeft je lichaam wat bedacht. CO2 wordt via je bloedbaan richting je longen getransporteerd. Tijdens een inademing adem je zuurstofrijke lucht in en vindt in je longen een proces plaats waarbij je bloed zuurstof opneemt, en koolstof wordt afstoot. Waar gaat het vet heen dat je verbrand? Simpel: 80% adem je uit, de overige 20% gaat als vocht mee met je ontlasting en zweet.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page