top of page

Waarom je het altijd koud hebt

Heb jij het altijd koud, ook als niemand ander in je omgeving dit heeft? Grote kans dat dit komt door één van deze redenen.Brrrr... Heb jij altijd meerdere lagen aan, een extra vest in je tas en ben je alsnog aan het koukleumen? Wellicht vind je de oorzaak in een van de onderstaande redenen:


7 redenen waarom je het altijd koud hebt


1. Te weinig slaap

Misschien ken je het gevoel dat wanneer je heel moe bent en het dan niet meer warm krijgt. Die moeheid komt uiteraard door te weinig slaap. Dit kan zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt. Daardoor heb je het dus ook vaak koud als je moe bent. Ook je metabolisme is lager waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.


2. Niet genoeg gedronken

Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn. Dus neem nog lekker een slokje water!


3. Schildklierklachten

Je schildklier is het motortje van je lichaam dat onder meer je zuurstofopname, stofwisseling, goede doorbloeding én je warmteproductie regelt. Als je schildklier niet goed werkt, heb je het sneller koud, volgens de Hormoonfactor. Heb je het gevoel dat er iets ‘mis’ is met je schildklier, is het verstandig je huisarts te raadplegen.


4. Te weinig vitamine B12

Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen. B12 zit onder meer in vis, vlees en zuivel. Eet je dit niet zoveel? Dan zijn er gelukkig altijd nog vervangers. Mocht je toch merken dat je weinig energie hebt en snel duizelig bent, kun je altijd voor de zekerheid een bezoek aan de huisarts brengen.


5. Je bent een vrouw

Dit klinkt kort door de bocht, maar onderzoek wijst uit dat wij vrouwen grotere koukleumen zijn dan mannen! Volgens onderzoek van de Universiteit van Portmouth zijn vrouwen beter in staat om bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Mega handig, maar daardoor hebben we wel vaker koude handen en voeten.


6. Je hebt meer spiermassa nodig

Meer spiermassa geeft je stofwisseling een boost en behoud je lichaamstemperatuur. Dus doe zo nog maar een extra rondje push-ups als je van je altijd-onderkoelde gevoel wilt komen!


7. Activeer bruin vet

Bruin vet is een vetweefsel dat je energiestofwisseling verhoogt en je lichaam op temperatuur houdt. Eerst leek het zo te zijn dat dit alleen bij baby’s voorkwam, maar uit onderzoek gepubliceerd door het New England Journal of Medicine blijkt dat volwassenen ook bruin vet aanmaken. En dat is zeker een pluspunt, want deze vetweefselcellen zitten rondom cruciale plekken in ons lijf waar het altijd warm moet zijn, zoals je nieren, aorta en het hart.


Maar je lichaam maakt ook wit vet aan, dit slaat de overtollige calorieën op. Terwijl bruin vet juist energie om het lichaam warm te kunnen houden verbruikt. Door veel te sporten kan je witte vetweefsel in bruin vet veranderen waardoor je vet kunt verbranden en het warmer krijgt.Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page