top of page

5 feiten over halloumi

Gek op kaas? Probeer dan eens deze verrassende kaassoort: halloumi. In een salade, aan een spies voor op de barbecue of een wrap. Naast dat halloumi geschikt is voor allerlei lekkere recepten, kent het nog veel meer leuke feiten. Komen ze!1. Bijzondere structuur

Het grote geheim van deze kaas? Je kunt halloumi grillen, zónder dat de kaas smelt. Zo wordt de kaas warm met een knapperige buitenkant. Halloumi heeft een rubberachtige consistentie. Deze structuur ontstaat doordat de wrongel in het kaasmaakproces opnieuw wordt verhit in wei. De structuur van de eiwitten verandert hierdoor en de melkzuurbacteriën verdwijnen. Zo kan de kaas niet meer smelten als je deze in je pannetje aan het grillen bent. Handig!


2. Kaas om te grillen

Anders dan met Feta – waarbij de kaas in Griekenland moet worden geproduceerd en voor minimaal 70% uit schapenmelk mag bestaan om Feta te heten – worden er aan halloumi geen eisen gesteld. De benaming van halloumi is enkel bedoeld om aan te duiden dat je deze kaas kunt grillen. Halloumi kan worden gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk.


3. Oud maar goud

Recent bekend geworden met halloumi? Ondanks dat deze grilkaas de laatste jaren een opmars heeft gemaakt is deze kaassoort allesbehalve nieuw. In de veertiende eeuw werd halloumi namelijk al genoemd is Egyptische kookboeken.


4. Zouter dan zout

Wie weleens halloumi heeft geproefd kan het bevestigen: deze kaas is hartstikke zout. Zo bevat een portie halloumi van 30 gram al 0,9 gram zout. Dit is 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ter vergelijking: dit is bijna net zo zout als bacon (1,1 gram zout per 30 gram). Heb je een hoge bloeddruk of wil je op je zoutinname letten? Dan kun je deze grillkaas misschien beter overslaan of kiezen voor een kleine portie.


5. Perfect in vegetarische gerechten

De grilkaas is niet alleen rijk aan zout, halloumi zit ook boordevol eiwitten en calcium. Daarnaast bevat de kaas een vleesachtige structuur wat extra bite geeft aan gerechten. De structuur van de warme, zoute kaas combineert goed met gegrilde watermeloen of gegrilde groenten. Ook lekker: je kunt de kaas goed combineren met vlees of vis. Denk hierbij wel aan je zoutinname.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


Bron: Gezondnu

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page