top of page

6 tips voor een strakke buik

Een strakke buik krijg je niet door alleen maar door elke dag buikspieroefeningen te doen. Lees hier de belangrijkste tips voor een strakke buik.



Bijna iedereen wil een strakke buik. Maar hoe krijg je een platte buik? Hieronder lees je de 6 beste tips.


Tip 1: wees realistisch

Ga bij jezelf na of een ‘strakke buik’ past bij je huidige levensstijl. Ben je iemand die meerdere keren per week uit eten wil en van het leven geniet. Niets mis mee. Maar ga jezelf dan niet frustreren met het doel van een sixpack. Een platte buik is geen must.

Je bent geen ‘beter’ persoon met een platte buik. Frustreer jezelf niet voor iets wat niet bij je past of omdat je niet het lot in de genetische loterij hebt gewonnen.


Tip 2: verander je omgeving

Toch het doel om gewicht te verliezen? Je kunt sporten tot je en ons weegt (figuurlijk), maar vergeet niet het belang van voeding en dan met name je directe omgeving. Als je het huis vol hebt met lekkernijen en dan met name in je directe zicht, zul je vroeg of laat meer eten dan je wil.

Gok niet op wilskracht, maar focus je vooral op het veranderen van je omgeving & een goed plan plus voldoende kennis.


Tip 3: bedenk wanneer je te veel calorieën eet

Afslanken en een sixpack draait allemaal om de negatieve energiebalans. Oftewel minder calorieën eten dan je nodig hebt.

Hoe weet je ongeveer hoeveel je eet? Door je eten bij te houden in de Myfitnesspal-app. Houd je voeding 2 week- en 1 weekenddag bij. Zo heb je een idee wanneer je meer eet dan je nodig hebt. Vanuit daar kun je realistische plannen maken om je gewoontes aan te passen. Dit klinkt makkelijk, afvallen en de negatieve energiebalans, maar in de praktijk weten we dat het heel uitdagend is. Daarom vind je hieronder nog een aantal handige tips.




Tip 3: maak een als-dan-plan

De volgende stap: bedenk voor jezelf op welke momenten je te veel calorieën eet? Je hebt je voeding bijgehouden in de Myfitnesspal app en weet nu bijvoorbeeld dat je ’s avonds te veel snackt. Wat werkt hier goed tegen? Een als-dan-plan. Dit is een strategie vanuit de cognitieve gedragstherapie die het makkelijk maakt om gewoontes om te buigen.


Die werkt als volgt:


  • ALS ik trek krijg ik snacks ’s avonds, DAN ga ik een stukje wandelen.

  • ALS ik ’s de aandrang krijg om te gaan snoepen, DAN maak ik voor mezelf een gezonde snack zoals cracker met humus of snacktomaatjes.

  • ALS ik suiker bij de koffie wil, DAN doe ik daarvan een zoetje.


Dit lijkt misschien wat vreemd. Maar dit is een effectieve methode omdat je je goed voorbereid op wat er gaat komen.


Tip 4: meer wandelen en sport

Probeer waar het kan te voldoen aan de beweegnorm. Dit is belangrijk omdat je hiermee de kans op welvaartsziekten verkleint. Daarnaast helpt beweging een heel klein beetje bij je negatieve energiebalans. Maar overschat dit niet, omdat dit vaak gecompenseerd wordt door extra te eten na de activiteit.

Naast sport en intensieve beweging is het gezond om dagelijks meer dan 7000 stappen te zetten.





Tip 5: voorkom saboterende gedachtes

Wat is de reden waarom het mensen niet lukt om blijvend af te vallen?

Dit zijn saboterende gedachtes over zichzelf. Dit uit zich vaak op verschillende manieren. Je hebt het vast wel eens bij jezelf of bij een klant dergelijke uitspraken gehoord:

“Ach, het heeft toch allemaal geen zin meer. Ik heb me dit weekend laten gaan en alles verpest. Laat dat dieet maar zitten.”

of “Vanaf nu ga ik mezelf alles ontzeggen, omdat ik dit weekend veel te veel heb gegeten.”


Wij noemen dit ook wel een vorm van saboterende gedachten in de vorm van zwart-witdenken. Ze saboteren namelijk een succesvolle leefstijlverandering.


Andere vormen van saboterende gedachtes zijn:

  • Ik kan het toch niet, bij mij mislukt alles.

  • De vorige keer is het mij ook niet gelukt, vandaag lukt het ook niet.

  • Ik ben niet gemaakt om af te vallen.

Het is goed om te onderzoeken waar deze gedachten vandaan komen en in hoeverre ze waar zijn. Ben je niet veel te hard voor jezelf. Als het voeding betrekt kun je dit in kaart brengen met een eetdagboek. Dit is is een handige manier om dit soort gedachten inzichtelijk te maken. Jij houdt hierin bijvoorbeeld bij wat diegene je eet, hoe vol je zit voor en na het eten, en welk gevoel of welke gedachten opspeelden. Vervolgens is het zaak de saboterende gedachten te vervangen door meer ‘helpende gedachten’. In dit artikel lees je precies hoe je een eetdagboek bijhoudt.

Het is belangrijk voor succesvolle gedragsverandering om meer zelfcompassie te hebben.


Tip 6: voorkom een terugval

De laatste oefening voor een strakke buik voor vandaag is het achterhalen waarom je vorige keer bent teruggevallen in oude patronen. Hoe kan het dat je bij een vorige dieetpoging bent teruggevallen. Kwam het door stress, drukte op werk, onvoldoende kennis over voeding of een te streng dieet? Wat maakte dat het vorige keer niet lukt.

Je kunt nu namelijk nu wel weer als een kip zonder kop weer starten, maar het zou zonde zijn als je nu weer niet lukt, omdat je niet met de onderliggende oorzaak aan de slag gaat.


De opdracht voor jou is: wat is voor jou de reden waarom je bent teruggevallen? Kwam dit door stress, drukte? Hoe kun je hier volgende keer beter mee om leren gaan. Wil je dit eens en voor altijd goed aanpakken? Volg dan dit artikel: hoe voorkom ik een terugval?


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


Bron: Fit.nl



77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page