top of page

Zijn squats goed voor je buikspieren

Zijn squats goed voor je buik? Dat kunnen we op twee manieren bekijken: functioneel en esthetisch (goed voor je uiterlijk):Gebruik je je buikspieren in een squat?


Ja, in een squat gebruik je je buikspieren, je gebruikt je hele core: je rechte, dwarse en schuine buikspieren, je rugspieren en spieren in je bekken. In een squat heb je namelijk rompstabiliteit nodig. Je romp mag niet in elkaar zakken onder het gewicht dat je draagt en je wilt je ruggengraat in zijn natuurlijke S-curve kunnen houden. Je corespieren hebben een stabiliserende functie in een squat.


Je corespieren vormen een soort gordel, een harnas. Rond je buik heb je namelijk nauwelijks botten zitten. Erboven en eronder wel (ribbenkast en bekken), maar ertussenin heb je alleen je onderste lendenwervels. Daarom moeten je corespieren dat stuk kunnen stabiliseren.


Daarnaast gebruik je je buikspieren in een squat om te bracen. Dit wil zeggen dat je naar je buik inademt, je core helemaal rondom uitzet en dit vasthoudt. Hiermee creëer je druk in je buikholte (intra-abdominale druk). Hierdoor kun je meer kracht leveren in een squat. Het is eigenlijk iets wat je van nature al doet: persen als je iets zwaars moet tillen of duwen (of die pizza van eergisteren eruit werken). Daarnaast geeft het bracen ook extra stabiliteit.


Naarmate je steeds meer gewicht gaat squatten, zullen je corespieren en dus je buikspieren ook sterker worden.


Zijn squats goed voor het krijgen van een platte buik?


In deze vraag zitten drie aannames verborgen:


  1. Dat je met squatten veel energie verbrandt.

  2. Dat het trainen van je buik tot een platte buik kan leiden.

  3. Dat je plaatselijk vet kunt verbranden.


Laten we die even bespreken.


Met zware krachttraining verbruik je ongeveer 0,1 kcal per kg lichaamsgewicht per actieve minuut. Een set squats zal gemiddeld 30 tot 60 seconden duren. Voor iemand van 75 kilo is dat dan 3.75 tot 7.5 kcal per set. Niet heel denderend. Aangezien je voor vetverlies een negatieve energiebalans nodig hebt, is het veel makkelijker om dat via je voeding te bereiken: minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt.


Wil je van je buikje af? Eindeloos buikspieroefeningen doen of teleshopping machines erop loslaten gaan je buik niet platter maken. Je vetreserves gaan pas slinken in een negatieve energiebalans. Bij buikvet is het bij de meesten ook nog eens visceraal vet: vet tussen je organen. Daar is je doorbloeding ook nog eens slechter.


Dagelijks bewegen zoals wandelen of fietsen in combinatie met een negatieve energiebalans is dan belangrijk om de doorbloeding in je buikholte te verbeteren om het vet te kunnen verbranden. Maar af en toe squatten mag natuurlijk ook. Als je hele lijf maar beweegt en je hartslag stijgt.


Is plaatselijk vet verbranden eigenlijk überhaupt mogelijk? Nee. Jij kunt niet voor je lichaam bepalen waar het haar vet kwijt raakt. De een slaat meer vet op bij zijn heupen, de ander bij zijn buik, enzovoorts. Dit maakt het lastiger om lokaal vet te verliezen op diezelfde plekken. Waarom dit zo is, heeft onder andere te maken met de doorbloeding en de verhouding tussen alfa- en bèta-2 receptoren in het vetweefsel.


Conclusie

Je gebruikt zeker je buikspieren in een squat. Ze worden ook sterker naarmate je zwaarder kunt squatten. Functioneel gezien is de squat goed voor je buikspieren. Het vertaalt zich echter niet naar het krijgen van een platte buik of plaatselijk vet verbranden. Voor vetverlies moet je een negatieve energiebalans aanhouden en plaatselijk gericht vet verbranden is helaas een mythe.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page