top of page

BMI of buikvet?


Dat je BMI raar kan uitpakken als je flink wat spiermassa aan je bast hebt, dat weten fanatieke fitnessers wel, maar niet iedereen gaat ‘ripped to the bone’ door het leven. Dan is het handig te weten hoe het zit met je BMI, je buikvet en de Weight-to-Height-Ratio, oftewel WHtR. En hoe je die zelf kunt bepalen. Kortom, een leerzaam webbericht weer.


Nu Corona ons figuurlijk gezien buikpijn geeft, komt ook de meer letterlijke kant van die buikpijn in beeld. Buikvet is ongezond weten we en al helemaal in combinatie met Covid-19, de meer precieze omschrijving van Corona. Ben je trouwe bezoeker van Project New Me dan weet je geheid dat overgewicht en obesitas niet goed voor je gezondheid zijn. Overgewicht en obesitas vergroten namelijk het risico op het ontwikkelen van tal van welvaartsziekten, zoals verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten en niet te vergeten, ook psychische problemen. Om te beoordelen of iemand te veel lichaamsvet heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van de BMI. Op basis van de BMI lijkt het aantal mensen met overgewicht en obesitas de laatste jaren af te vlakken. Een hele zorg minder…Maar mogen we ons terecht minder zorgen maken, of is het niet zo handig om op basis van de BMI te beoordelen of iemand te veel vet op zijn lijf heeft? Inderdaad niet handig, want je BMI meet niet goed hoeveel vet je rond je middel hebt, en daar zit het meest ongezonde vet.

We kijken daarom naar hoeveel procent van de Nederlanders een ongezonde hoeveelheid buikvet heeft en we sluiten af met een handige manier om te beoordelen of je te veel buikvet hebt. Een manier die ook rekening houdt met je lichaamslengte.


Beperkingen van de BMI


Wat is BMI ook al weer? BMI staat voor Body Mass Index en is een methode om iets te kunnen zeggen over je lichaamssamenstelling. De BMI wordt uitgedrukt in de massa in kilogrammen per lichaamsoppervlakte in vierkante meters. Is je BMI tussen de 18,5 en 25, dan heb je een gezond gewicht. Zit je BMI tussen de 25 en 30, dan zou je overgewicht hebben. BMI boven de 30? Dan ben je obees.





Als fervent fitnesser weet je dat de BMI voor jou waarschijnlijk niet zo’n geschikte manier is om te bepalen of je te vet bent. Immers, door je krachtige leefstijl heb je flink wat spiermassa opgebouwd, waardoor je wellicht wat zwaarder bent en die BMI classificeert je dan onterecht als te zwaar, of veel te zwaar. Dat is echter nog tot daar aan toe.


Vet rond de romp


Erger is dat de BMI helemaal niets zegt over de vetverdeling. Iemand kan namelijk een prima BMI hebben, terwijl er wel sprake is van veel te veel buikvet. Zo blijkt uit deze studie van een van Neerlands topwetenschappers uit de vorige eeuw dat op basis van de buikomvang twee keer zo veel mensen obees zijn, dan je in eerste instantie op basis van de BMI zou verwachten.


Australische en Britse wetenschappers hebben 3 jaar geleden een aantal wetenschappelijke studies bij elkaar gevoegd die ook op basis van buikomvang hebben beoordeeld of er sprake is van overgewicht. Op basis van hun onderzoek blijkt meer dan 70% van de Nederlandse mannen en meer dan 60% van de Nederlandse vrouwen een ongezonde hoeveelheid buikvet te hebben. Cijfers om buikpijn van te krijgen.


Wat nu?


Niet zo goed zul je denken, maar wat moet je dan met deze cijfers? Nou in eerste instantie wordt duidelijk dat de BMI niet alleen ongeschikt is om iets te zeggen over de lichaamssamenstelling van fitnessers, maar ook bij mensen met een ogenschijnlijk gezond gewicht. Verder wordt duidelijk dat veel meer Nederlanders een ongezonde hoeveelheid buikvet hebben, dan je op basis van de BMI zou verwachten. Ben je leefstijlcoach, fitness-, of personal trainer, dan kun je denken dat je de lichaamssamenstelling in plaats van met de BMI ook kan schatten met een huidplooimeting. Nu is echter de huidplooimeting ook niet de meest geschikte manier om de lichaamssamenstelling te schatten.


Aan de ene kant kan een huidplooimeting met de tang een confronterende methode zijn om de lichaamssamenstelling te meten en aan de andere kant onderschat de huidplooimeting de hoeveelheid vet bij obese mensen.


Een middelomtrek geeft daarentegen veel informatie over de hoeveelheid buikvet en kan zelfstandig worden uitgevoerd. Echter de middelomtrek houdt geen rekening met lichaamslengte. Een man van 1m70 en 1m95 hebben bij een buikomvang tussen de 94 en 102 cm allebei overgewicht en dat lijkt een beetje oneerlijk. De Weight-to-Height-Ratio (WHtR) houdt bij het inschatten van de hoeveelheid buikvet rekening met de lichaamslengte. Wanneer is je middel dan te groot volgens de WHtR? Als je middel gemeten over het dikste punt (niet smokkelen) groter is dan de helft van je lichaamslengte in centimeters. Dus als je 180 cm bent, mag je middel niet groter zijn dan 90 cm.









Bron: Eigenkracht.nl


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page