top of page

Anti-Dieetdag

"Focus niet op een dieet, maar op een gezonde levensstijl”

Vandaag is het Anti-Dieetdag. Geen dag om alle remmen los te gooien, maar om aandacht te vestigen op de nog steeds véél te aanwezige maatschappelijke druk om slank te zijn. Een gezonde levensstijl omvat namelijk meer dan enkel afvallen en diëten.


ANTI-DIEETDAG

Anti-Dieetdag werd in de jaren ’90 in het leven geroepen om iedereen te wijzen op de gevaren van streng diëten. De aanleiding was een tienermeisje dat zichzelf het leven ontnam omdat ze volgens haar normen niet voldeed aan het ‘ideaalbeeld’. Sindsdien is 6 mei een symbolische herdenkingsdag voor alle slachtoffers die gestorven zijn of een blijvend letsel opgelopen hebben als gevolg van ‘het slankheidsideaal’.


OPMERKINGEN OVER GEWICHT

Extra aandacht is nodig, want dat ‘slankheidsideaal’ is nog steeds erg aanwezig in onze samenleving. Uit een enquête van WW (het vroegere Weight Watchers) bij iVOX blijkt dat ontzettend veel Belgen gestigmatiseerd worden omwille van hun gewicht, ondanks pogingen om zulke vooroordelen de wereld uit te krijgen. Dat blijft een probleem, want dergelijke opmerkingen kunnen kwetsend overkomen. Dat zet velen aan om een (te streng) dieet te volgen.


Zulke vooroordelen beïnvloeden de mindset op een negatieve manier en hebben een impact op het zelfbeeld. Eigenwaarde meet je echter niet op de weegschaal. Het is erg belangrijk dat de maatschappij inziet dat een gezonde levensstijl veel belangrijker is dan slank zijn en diëten.


EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

Goed in je vel zitten omvat verschillende dingen. Een gezonde levensstijl is daar één van, en is alleszins stukken beter dan een strikt dieet. Dat is vaak kortstondig en kan makkelijk een jojo-effect veroorzaken, waarbij je te snel afvalt en weer bijkomt.


Focus je eerder op een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en een positieve mindset. Een dieet en de druk om slank te zijn, zullen enkel frustratie opwekken en daardoor net een omgekeerd effect teweegbrengen.

Anti-Dieetdag is een mooie manier om het belang van een gezonde levensstijl nogmaals te benadrukken. Als je gezond leeft, kun je perfect blijven genieten van je favoriete eten en hoef je niet te diëten. Leef dus niet enkel vandaag gezond, maar het hele jaar door.


EEN AANTAL TIPS

Heb je paar kilootjes te veel en zou je die graag op een gezonde manier kwijt geraken? Of wil je je gewoon wat beter in je vel voelen? Deze tips om een gezonde levensstijl aan te houden geven je alvast een duwtje in de rug:


  • Maak bewuste voedingskeuzes en vraag jezelf af of je écht honger hebt, of gewoon dorst. Soms verwart je lichaam honger met dorst. Drink dus altijd eerst een glas water vóór je iets eet.

  • Neem voldoende tijd om te eten en ga ergens rustig zitten zonder afleidingen. Je hersenen sturen pas na 20 minuten een signaal door dat je verzadigd bent.

  • Leg jezelf niet te veel beperkingen op, want dat hou je niet vol. Zo komen de kilo’s er na verloop van tijd gewoon weer bij. Gun jezelf regelmatig iets lekkers.

  • Een gezonde levensstijl bestaat voor 80% uit gezonde voeding en voor 20% uit beweging. Beweeg daarom voldoende: niet per se om af te vallen, maar om je in het algemeen beter te voelen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag aan.

  • Bekijk beweging niet als een plicht, maar als tijd voor jezelf. Een heel belangrijk onderdeel van je goed in je vel voelen!

  • Stel een duidelijk doel en hou het voor ogen. Zeg niet: ‘ik wil afvallen’, maar ‘ik wil 3 kilogram afvallen’.

  • Haal motivatie uit (realistische) afbeeldingen, quotes en gesprekken met vriend(inn)en. Zoek eventueel een buddy die samen met jou een gezonde levensstijl wilt aanhouden.

  • Blijf lachen en focus op positiviteit. Schrijf elke dag bijvoorbeeld drie dingen op waar je trots op bent.

  • Vier mijlpalen en overwinningen. Niet alleen de grote, maar ook de kleine!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?Bron: Libelle

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page