top of page

Cycle syncing met voeding

Dit heb je nodig in de verschillende fases van je cyclusDoor je voeding af te stemmen op je cyclus, kun je klachten verminderen en voorkomen.


Cycle syncing is al lang geen geheim meer. Het idee is dat je verschillende aspecten van je leven, zoals je training of vrije tijd, aanpast aan de verschillende fases van je menstruatiecyclus zodat je lichaam precies krijgt wat 'ie nodig heeft. Ook je voeding kun je aanpassen aan je cyclus. Waar heeft je lijf behoefte aan in de verschillende fases en wat moet je dan eten? Dat lees je hier.


Is cycle syncing iets voor mij?

Cycle syncing kent veel voordelen: door onderdelen van je leven aan te passen aan je cyclus, ga je mee met de natuurlijke hormonale veranderingen en alles wat erbij komt kijken, zoals je energie, motivatie, hongergevoel of slaap. Als je over het algemeen weinig last hebt van deze schommelingen, dan zal cycle syncing waarschijnlijk niet al te veel effect op je hebben.


Ervaar je echter elke maand weer klachten op verschillende momenten in je cyclus, zorgt PMS of PCOS voor verminderde levenskwaliteit of heb je last van een erg onregelmatige cyclus, dan is cycle syncing een overweging waard.


Let wel: er is helaas nog maar weinig onderzoek gedaan, het is dus nog maar de vraag óf het werkt, en hoe jouw lichaam reageert. En: een gezond en gevarieerd voedingspatroon is op elke dag van de maand aan te raden.


Cycle syncing met voeding: dit wil je eten in de verschillende fases van je cyclus


In de verschillende fases van je menstruatiecyclus heeft je lichaam behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Zet de volgende dingen gedurende je cyclus op het menu.


Disclaimer: voeding is erg persoonlijk en elk lichaam reageert anders. We raden je aan om zelf op zoek te gaan naar wat voor jou werkt. Heb je twijfels, vragen of specifieke klachten? Neem dan contact op met een diëtist of huisarts.


Menstruatie: de winter

Iedereen die op dag één van de menstruatie wel eens met kramp en pijn plat op de bank heeft gelegen, weet: menstrueren voelt als topsport. Je lichaam is hard aan het werk, daarom is het extra belangrijk om in deze fase voor genoeg voedingsstoffen te zorgen, ook als je het het liefst bij een reep chocola zou houden.


De menstruatie wordt niet voor niets de winter van je cyclus genoemd. Je kunt in deze fase de koude salades daarom beter ruilen voor verwarmende gerechten. Door de bloeding voel je je mogelijk (ook de komende dagen) zwak, ondersteun je lichaam daarom met veel ijzer en omega-3 vetzuren.


 • ijzerrijk voedsel, zoals groene bladgroente, rood vlees, eieren en tofu

 • bronnen van omega-3: vette vis, noten, pitten en zaden

 • verwarmende gerechten zoals soep, stoofschotels of curry's

 • thee (in plaats van koffie)


Tip: laat zuivelproducten tijdelijk staan. Het mineraal calcium in yoghurt, melk en kaas remt namelijk opname van ijzer.


Folliculaire fase: de lente

In de folliculaire fase herstelt je lichaam van de menstruatie en bereid zich voor op de eisprong. Deze processen kun je ondersteunen met de juiste voedingsmiddelen. Je zal merken dat je minder behoefte hebt aan verwarmende maaltijden, en sneller voor lichtere voeding gaat:


 • lekker veel bladgroenten en kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool

 • voldoende eiwitten om de collageenproductie te stimuleren

 • vette vis

 • veel vitamine C om collageen te ondersteunen: spruitjes, paprika, tomaat, kiwi of sinaasappel

 • gefermenteerde producten: kimchi, kombucha, yoghurt


Ovulatie: de zomer

In de ovulatiefase voelen veel vrouwen zich op hun best: ze hebben veel energie, motivatie en bijvoorbeeld zin om te knallen in de sportschool. Heb je in deze fase ook minder honger dan op andere momenten? Ook dat kan erbij horen en is geen probleem. Ondersteun je lichaam tijdens de ovulatie met voeding zoals:


 • frisse salades

 • veel fruit en groente, sapjes en smoothies

 • voldoende eiwitten (zeker als je veel traint)


Luteale fase: de herfst

De zomer is voorbij, dat betekent dat je menstruatie er al bijna weer aankomt. Niet getreurd, wat je in deze fase eet, kan namelijk beïnvloeden hoe je je straks tijdens je menstruatie gaat voelen. Krijg je in deze fase naast vervelende PMS klachten ook nog eens honger of bijzonder veel zin in calorierijke snacks? Door je bloedsuikerspiegel in deze fase stabiel te houden, krijg je minder snel cravings. Zet daarom de volgende voedingsmiddelen op je boodschappenlijstje:


 • complexe koolhydraten, zoals zoete aardappel, havermout en andere volle granen

 • pure chocolade

 • avocado, noten (vooral amandelen en cashews), pompoenpitten

 • bronnen van magnesium, zoals bananen, bladgroenten, peulvruchten

 • je favoriete bronnen van eiwit, zoals peulvruchten, vlees en vis, eieren of een lekkere proteinshake


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page