top of page

Een (te) lage bloeddruk?

Begint het jou vaak even te duizelen als je opstaat? Dat betekent vermoedelijk dat je een lage bloeddruk hebt! Hoewel dit minder voorkomt dan een hoge bloeddruk, hebben toch veel Nederlanders er in meer of mindere mate last van.

Maar waar komt zo’n lage bloeddruk eigenlijk vandaan? Hoe weet je of jij er last van hebt? En wanneer wordt een lage bloeddruk en té lage bloeddruk? We bespreken al deze informatie én enkele goede manieren om je bloeddruk weer wat op te krikken!


Wat is hypotensie?

De druk in je bloedvaten ontstaat doordat je hart constant bloed door je lichaam pomp. De bovendruk – het moment met de hoogste druk – is op het moment dat je hart samentrek. Wanneer het weer ontspant neemt de druk iets af: dat noemen we de onderdruk.


Hypotensie, oftewel een lage bloeddruk, betekent dat de druk in zijn geheel (te) laag ligt. Een normale bloeddruk is een bovendruk onder de 140 en een onderdruk onder de 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk onder de 110/70 mmHg, vrouwen onder de 100/60 mmHg. Dat geldt overigens bij rust: als je je inspant gaat je bloeddruk sowieso iets omhoog.


Oorzaak lage bloeddruk

Een lage bloedruk ontstaat doorgaans doordat de hoeveelheid vocht in je lichaam afneemt. Dat komt bijvoorbeeld door uitdroging, bloedverlies of alcoholgebruik. Ook allergische reacties en bepaalde medicijnen, zoals plaspillen, kunnen je bloeddruk omlaag brengen.


Verder kan een verstopping van je slagaders of een zwak hart een lagere bloeddruk veroorzaken. Een laatste mogelijkheid is dat er geen duidelijke oorzaak is. Officieel wordt dit een idiopatische lage bloeddruk genoemd.


Lage bloeddruk symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een lage bloeddruk is duizeligheid bij het opstaan. Je hart heeft dan even moeite om voldoende bloed tegen de zwaartekracht in naar je hoofd te pompen. Dat leidt ertoe dat je hersenen kort te weinig zuurstof krijgen. Even voorover buigen lost het probleem meestal op.


Verder zien sommige mensen bleek als gevolg van een lage bloeddruk, of hebben ze opvallend verwijdde pupillen. Een zwakke hartslag bij je pols is ook een kenmerkend symptoom.


Té lage bloeddruk?

Hoewel de duizeligheid irritant kan zijn, levert hypotensie doorgaans geen echte problemen op. Het wordt dan ook officieel niet tot een ziekte gerekend. Dat in tegenstelling tot een hoge bloeddruk, die wél heel duidelijk grote risico’s op kan leveren.


Soms kan het echter toch verstandig zijn om even langs je huisarts te gaan. Dat geldt voornamelijk als je echt regelmatig flauw begint te vallen, bijvoorbeeld bij het opstaan of bij warmte. Daarmee ontstaan namelijk gewoon gevaarlijke situaties, en vaak kan er dan best iets aan die bloeddruk gedaan worden.


Lage bloeddruk verhogen

Is het probleem bij jou niet zo heftig, maar wil je je bloeddruk toch liever iets verhogen? Dan valt daar met wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gelukkig best iets te regelen. De volgende producten helpen je om wat meer vocht vast te houden:


1. Zout


Veel mensen eten te veel zout, met een te hoge bloeddruk tot gevolg. Heb je echter hypotensie, dan kun je best ietsje meer zout eten dan je nu doet. Schiet daar natuurlijk niet mee door: je wilt niet opeens alsnog met een hoge bloeddruk zitten.


2. Vitamine B


Vitamine B is o.a. nuttig voor de balans van je bloeddruk. Het voorkomt dus plotselinge schommelingen – en daarmee ook plotselinge dalingen. Deze nuttige nutriënt zit bijvoorbeeld in noten, zuivel, granen en vlees.


3. Cafeïne


Cafeïne uit zowel koffie en thee zorgt dat je hartslag tijdelijk iets stijgt. Dat zorgt voor een licht verhoogde bloeddruk. Als je een te lage bloeddruk hebt, kun je dus dagelijks drie kopjes koffie of zes kopjes zwarte of groene thee drinken. Let op, omgekeerd geldt ook dat je cafeïne bij een hoge bloeddruk beter laat staan.


4. Zoethoutthee


Even geen zin in groene of zwarte thee? Zoethoutthee bevat ook stofjes die je bloeddruk omhoog stuwen. (Dat is ook waarom drop eten bij een hoge bloeddruk af wordt geraden.) Drie tot vier kopjes per dag is voldoende voor effect. Een iets exotischer alternatief met een vergelijkbare werking is overigens ginsengthee.


5. Voldoende water


En ten slotte is het sowieso belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Zorg dus echt dat je in totaal twee liter vocht per dag drinkt (en meer als je sport!). Drink juist geen alcohol, dat zorgt voor uitdroging. Zo voorkom je die vlekken voor je ogen wanneer je uit bed komt.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page