top of page

Last van duizeligheid?

Heb je regelmatig last van duizeligheid? Je bent lang niet de enige! Heel veel mensen hebben er zo nu en dan last van, de een vaker dan de ander. Het kan je een heel ongemakkelijk gevoel geven en ervoor zorgen dat je dag aardig verpest wordt.



Gelukkig heeft duizeligheid meestal een vrij onschuldige oorzaak en kun je daardoor wat actie ondernemen waardoor het snel weer verdwijnt. In dit artikel lees je wat je tegen duizeligheid doet.


Twee soorten duizeligheid

Hoewel duizeligheid door heel veel redenen kan ontstaan, is duizeligheid zelf in drie soorten in te delen. Zo heb je last van draaiduizeligheid, het ‘licht-in-je-hoofd-gevoel of bewegingsonzekerheid.


In het eerste geval lijkt het alsof de wereld om je heen beweegt óf dat je zelf beweegt. Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je een aantal rondjes om je as heen draait. Deze soort duizeligheid ontstaat meestal doordat je problemen hebt met je evenwichtsorgaan.


Het licht-in-je-hoofdgevoel kan veel meer oorzaken hebben. Bij deze duizeligheid duizelt het letterlijk voor je ogen en heb je het gevoel dat je elk moment kan flauwvallen.


Tot slot is er bewegingsonzekerheid. Daarbij voelen je benen of lichaam aan alsof ze het ieder moment kunnen begeven. Net zo vervelend dus!


Duizeligheid oorzaken

Het gevoel dat je licht in je hoofd bent kan echt door heel veel redenen ontstaan. Veelvoorkomende oorzaken zijn echter stress en hyperventilatie. In beide gevallen kan dit ervoor zorgen dat je het moet bekopen met duizeligheid. Hetzelfde geldt voor angst- en paniekaanvallen, maar dat hangt uiteindelijk ook vaak samen met elkaar.


Daarnaast kan de oorzaak ook heel ergens anders liggen. We hebben de acht belangrijkste hieronder op een rij gezet.


1. BPPD


BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid) is een vorm van bewegingsafhankelijke duizeligheid. Dit ontstaat wanneer de werking van je evenwichtsorgaan verstoord is geraakt door losgeraakt “oorgruis”. Als je je hoofd beweegt, veroorzaakt dat heftige duizeligheid en soms misselijkheid.


Een duizeligheidsaanval duurt met BPPD niet langer dan een paar minuten. De klachten kunnen in totaal enkele weken aanhouden, maar trekken uiteindelijk meestal vanzelf weg.


2. Ziekte van Menière


Heb je naast duizeligheid ook last van oorsuizen en slechthorendheid? Dan kan de ziekte van Menière een rol spelen. Hoewel de precieze oorzaak hiervan is weinig bekend; één van de factoren is waarschijnlijk lekkende vloeistof in het binnenoor.


Een aanval van Menière kan 20 minuten tot een paar uur duren. Tussen de aanvallen kan je gehoor nog steeds minder zijn, maar ook dat trekt weg. De frequentie van de aanvallen verschilt per patiënt – sommige mensen hebben er jarenlang geen last van. Vermoed je dat je deze aandoening hebt, neem dan contact op met een KNO-arts.


3. Lage bloeddruk


Ben jij vaak duizelig bij het opstaan, met eventueel vlekken voor je ogen? Dat wijst doorgaans op een te lage bloeddruk. Voor veel mensen kan dat opgelost worden door iets meer zout te eten (maar let op dat je daar niet in doorslaat!)

Lees hier of jij een te lage bloeddruk hebt.


4. Hyperventilatie


Hyperventilatie hoeft niet altijd merkbaar te zijn. Sommige mensen ademen chronisch te snel, en krijgen daarmee chronisch te veel zuurstof binnen. Dat kan een licht gevoel in het hoofd veroorzaken. Heb je naast je duizeligheid ook last van stress, concentratieproblemen en lusteloosheid? Ga dan even langs je huisarts.


5. Migraine


De combinatie van duizeligheid en hoofdpijn komt veel voor. In dit geval is het vaak een voorbode van een migraineaanval. De duizeligheid kan enkele uren aanhouden, maar neemt daarna in principe vanzelf af. Meer over migraine lees je hier.


6. Paniekaanvallen


Wanner je extreem gestrest bent, kan dat tot acute hyperventilatie leiden. Ook meer langdurige stress en angststoornissen hebben soms dit gevolg. In alle gevallen is het gevolg vergelijkbaar: een licht gevoel in het hoofd en soms draaiduizeligheid. Herken je dit, dan is het zaak om allereerst de stress of angstgevoelens aan te pakken. Soms kan een psycholoog daarbij helpen.


7. Alcohol of drugs


Alcohol en drugs creëren in feite een vergiftigingssituatie in het lichaam. Dat kan uiteenlopende gevolgen hebben; duizeligheid is een veelvoorkomende bijwerking. En ja, dat kan ook gebeuren als je regelmatig gebruikt en hier normaal geen last van hebt! Vermoed je dat alcohol of drugs de oorzaak zijn, dan kun je daar het beste even ver vandaan blijven.


8. Medicatie


Ten slotte zijn er bepaalde medicijnen die duizeligheid als bijwerking kunnen hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor antidepressiva en slaappillen, maar zeker ook voor bloedverdunners, plaspillen en andere middelen die invloed hebben op je vochtregulatie. Ook antibiotica kunnen soms duizeligheid veroorzaken.


Tips tegen duizeligheid!

Wat de oorzaak ook is, duizeligheid blijft gewoon ontzettend vervelend. Heb je plotseling een duizelaanval omdat je bijvoorbeeld te snel omgedraaid bent? Ga even ergens zitten met je blik op oneindig en haal rustig adem. Drink desnoods even wat water. Dan is je duizeligheid snel weer weg.


Heb je er met regelmaat op een dag last van omdat je bijvoorbeeld griep hebt? Dan is het belangrijk dat je zo rustig mogelijk doet. Probeer rustig te lopen en snelle bewegingen of draaiingen te vermijden. Zo komt er de minste druk op je evenwichtsorgaan.


Soms is je duizeligheid zo erg dat je er zelfs misselijk van wordt. Dan is het beter om rustig met gesloten ogen te gaan liggen en bij te komen. Dit kan in het vervelendst geval een paar dagen duren.


Langdurige duizeligheid

Wanneer je last van duizeligheid hebt veroorzaakt door stress of hyperventilatie, dan kan het lastiger zijn om van je duizeligheid af te komen. Want het is dan niet zozeer het duizelige waar je aan moet werken, maar aan de stresssituatie. En daarvoor moeten vaak flinke stappen worden ondernomen en moet je erachter zien te komen hoe jij meer ontspannen door het leven gaat.


Je kunt op het moment dat je duizelig wordt wel even rustig aan doen en gaan zitten, maar je schiet er niets mee op wanneer het telkens weer terugkomt. Of misschien heb je toch last van langdurige duizeligheid omdat er bijvoorbeeld iets is met je evenwichtsorgaan.


Wat te doen tegen duizeligheid?

Omdat de oorzaken van duizeligheid enorm uiteen kunnen lopen, is er niet één oplossing te geven. In het algemeen geldt gelukkig dat de oorzaak zelden ernstig of levensbedreigend is. Je kunt daarom altijd eerst even een paar dagen aanzien of het niet vanzelf overgaat.


Is dat niet het geval, ga dan wel even langs de huisarts. De duizeligheid kan een symptoom van een onderliggend probleem zijn, zoals chronische hyperventilatie of een te lage bloeddruk. En dat weet je in zo’n geval liever zeker, zodat je er iets aan kunt doen!



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?







52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page