top of page

SkiErg

Alles wat je wilt weten over dit veelzijdige fitnessapparaat.Je spieren trainen én tegelijkertijd je uithoudingsvermogen vergroten!


Misschien train je er al vaker mee of heb je door CrossFit al wel eens iets gehoord over de SkiErg-machine. Het kan ook zijn dat dat de SkiErg nog totaal onbekend voor je is. In dat geval vertellen we je graag over de voordelen van de SkiErg en waarom het apparaat een mooie toevoeging is aan je trainingen.


Wat is SkiErg?

Ter vergelijking: rond 1950 werd de loopband uitgevonden en hometrainers waren er nog vóór die tijd. Het is dan ook niet heel gek dat de SkiErg, die pas in 2009 aan het grote publiek werd geïntroduceerd, op dit moment nog iets minder bekend is. Oorspronkelijk werd deze machine ontworpen voor skiërs, om zo ook tijdens de zomerperiode lekker door te kunnen trainen. Het apparaat zorgt ervoor dat je een soort langlauf-beweging maakt. Het merk Concept2 ontwikkelde de eerste uitvoering van de SkiErg.


Het SkiErg apparaat lijkt op een roeiapparaat, alleen dan staand.

Enkele voordelen van de SkiErg zijn:


  • Low-impact: je enkels en knieën worden niet te zwaar belast.

  • Vergroten van je uithoudingsvermogen: het is een cardio-apparaat en de oefening is dus goed voor de gezondheid van hart en longen.

  • Toename van kracht: je pakt de handvatten beet en trekt deze vervolgens naar beneden. Dit zorgt voor belasting en dus sterkere spieren.

  • Full-body: Je traint je armen, core én benen met deze veelzijdige oefening.


Welke spieren train je met de SkiErg?

Met de SkiErg train je veel spieren, waaronder je triceps, trapezius, lats en kuitspieren. Daarnaast worden ook je buikspieren, de heupflexoren en je rugspieren aangesproken, als je het goed doet dan. Want net zoals met skiën, moet het hele lichaam zich inspannen om deze oefening naar behoren uit te kunnen voeren. Niet alleen de armen. De belasting van je spieren is niet te zwaar, maar zorgt wel voor voldoende uitdaging.


Hoe gebruik je een SkiErg?

De SkiErg vormt een onderdeel van Hyrox, de internationale sportwedstrijd voor iedere sporter (die dit jaar ook in Rotterdam plaatsvindt). Door de vele voordelen die de oefening oplevert, wil je nu vast weten hoe je de SkiErg precies gebruikt:


  • Plaats je voeten op schouderbreedte en houdt je handen boven je hoofd. Je hebt de handvatten vast en hierbij zijn je armen licht gebogen.

  • Nu begint de langlauf simulatie: je trekt de handvatten naar beneden. Hierbij zijn je knieën licht gebogen, span je je buikspieren aan en duw je je heupen naar achteren. Je armen zijn ook nu licht gebogen en de handvatten houd je zo ook dicht bij je gezicht.

  • Je maakt de beweging af door je armen langs je dijen naar beneden gestrekt te houden en je knieën zijn nog altijd licht gebogen.

  • Je strekt je armen vervolgens weer omhoog en brengt je lichaam weer in een staande positie.


Je kunt er voor kiezen om 1000 meter op de SkiErg af te leggen, maar een interval training is ook een leuke uitdaging.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page