top of page

Granola, muesli en cruesli: dit is het verschil en deze variant is het gezondst

Muesli, cruesli en granola zijn stuk voor stuk populaire ontbijtgranen die voor een vezelrijke start van de dag zorgen. Daarnaast worden ze ook vaak verwerkt in graanrepen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze drie ontbijtgranen? En misschien voor sommigen nog wel belangrijker: welke is het gezondst? Wij zochten het voor je uit.



Cruesli

De naam cruesli komt eigenlijk van krokante muesli. Toch is het niet te vergelijken met muesli, omdat de voedingswaarde totaal anders is. Aan cruesli wordt namelijk altijd suiker toegevoegd. Bovendien wordt het geroosterd of gebakken in boter, zodat er een knapperige bite ontstaat. Door de suikers vormen er krokante brokken. Vaak worden er ook noten, zaden, gedroogde vruchten, kokos of chocola toegevoegd aan de cruesli. Het verschilt uiteraard per ingrediënt hoe gezond de cruesli hier uiteindelijk van wordt.


Wist je dat?
Cruesli is eigenlijk een merknaam van het merk Quaker. Op basis van de naam ‘crunchy muesli’ bedachten zij de naam cruesli. En met succes, want inmiddels is het een bekende benaming voor de krokante muesli.

Muesli

Muesli – en dan met name de volkoren variant – bevat veel gezonde vezels door de mix van granen. In tegenstelling tot granola en cruesli is muesli in principe ongebakken en onbewerkt is. Wel wordt er aan muesli wel eens (gesuikerd) gedroogd fruit of chocola toegevoegd. In dat geval is je ontbijt alweer een stuk minder voedzaam.


Granola

Hoewel granola veel weg heeft van cruesli, is deze variant iets gezonder. In plaats van suiker wordt granola gebakken met honing of siroop en ingevet met olie of boter. De bereiding is verder vergelijkbaar met cruesli waardoor ze beiden lekker krokant zijn.


De gezondste variant

Het is heel simpel om de gezondste ontbijtgranen uit te kiezen. Kies voor de meest natuurlijke granen met de minste toevoegingen. Over het algemeen is muesli een gezonde keuze, omdat hier meestal geen suikers en honing aan is toegevoegd. Bij twijfel is het aan te raden om de ingrediëntenlijst te lezen. Hoe korter de lijst, hoe beter.


Of maak je eigen variant van granola. Lees het recept hier.



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page