top of page

6 redenen waarom je het aan jezelf verplicht bent om grenzen te stellen

Sommigen van ons zijn altijd maar bezig voor anderen. We willen anderen helpen. We willen anderen steunen. We willen anderen niet teleurstellen. We willen anderen gelukkig maken. Maar hierdoor kunnen we onszelf verliezen. Want door dit goed bedoelde gedrag kunnen we onbewust de controle over onszelf uit handen geven. Want op deze manier stemmen we ons gedrag af op de behoeftes van een ander en vergeten we dat wij er ook toe doen. Hieronder zie je 6 redenen waarom wij het aan onszelf verplicht zijn om grenzen te stellen:

1 Het gaat niet allemaal over de ander

Soms zijn we zo bezig met de behoeftes van een ander dat we wel eens vergeten dat de wereld niet draait om alle anderen om ons heen. En het mooie is, mensen verwachten ook helemaal niet dat de wereld om hen draait. De meeste mensen verwachten een redelijke balans als het gaat om geven en nemen. We zijn dus zelf vaak de mensen die meer geven dan wordt verwacht. Daarom is balans zo belangrijk en heb je grenzen nodig om de balans te behouden.


2 Jij bent belangrijk

Mensen de er problemen mee hebben om grenzen aan te geven, zijn ook vaak de mensen die vergeten dat zij net zo belangrijk zijn als anderen. Maar onthoud, jij bent wel belangrijk! Jouw behoeftes, gevoelens, emoties, voorkeuren, gedachtes zijn allemaal net zo belangrijk als die van een ander. Daarom verdienen ze ook net zo veel aandacht. Jij bent net zo belangrijk als de mensen om je heen, vergeet dit nooit.


3 Jij zet de toon

Grenzen geven de limiet aan. Grenzen bepalen wat voor jou wel of niet acceptabel is aangaande het gedrag van anderen. Jij bepaalt dus hoe iemand zich ten opzichte van jou gedraagt. Door grenzen te stellen bij individuele personen laat je iedereen zien hoe jij behandeld dient te worden.


4 Het is niet oké wanneer mensen jouw goedheid misbruiken

We vinden het fijn om anderen te helpen. Maar het is niet oké als mensen ons gebruiken zodat zij krijgen wat ze willen. En er zijn mensen die dit bewust doen. Daarom zijn grenzen zo belangrijk, want zo kun je voorkomen dat mensen misbruik van je maken. Want misbruik maken van jouw vrijgevige en warme natuur is onacceptabel.


5 We moeten uiteindelijk onszelf pleasen

Je vindt het leuk om anderen te helpen, je wilt anderen hetgeen geven wat ze nodig hebben. Maar het is onmogelijk om anderen te helpen als we niet realistisch zijn over hoeveel we kunnen geven. Zelf-zorg is belangrijk omdat we door goed voor onszelf te zorgen kunnen geven, zonder onszelf tekort te doen. Het is prachtig om anderen te helpen, maar jij komt op de eerste plek.


6 Relaties zouden voor beide partijen gunstig moeten zijn

Gezonde relaties zijn goed voor alle betrokken partijen. Wanneer een relatie, familie – romantisch -vriendschappelijk, één richting op gaat, dan voel je je op een gegeven moment uitgeput. Door grenzen te stellen zorg je ervoor dat een relatie van 2 kanten komt, waardoor je wegblijft van personen die niet het beste met je voor hebben.


Bron: Herhealth

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page