top of page

Happy Winter

10 tips om gezond en opgewekt de winter door te komenDonkere dagen, koud en guur. Wie heeft er echt zin in de winter? Veel mensen kruipen het liefst in een holletje om er pas weer uit te komen als de dagen langer en warmer worden. We hebben hier wat tips op een rijtje gezet om de winter vol goede moed in te gaan.


1. Ga naar buiten

Ja echt! Ook wanneer het grijs en grauw is. Buitenlucht zal je humeur een flinke boost geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs op koude en bewolkte dagen zonlicht positieve effecten heeft op je lichaam en geest. En al helemaal als je vlak na het ontwaken een frisse neus gaat halen. Ook al regent het de hele dag, kleed je goed aan, pak de plu en trotseer het weer. En als je dan weer lekker warm binnen bent, voelt het alsof je de wereld aan kan…

2. Eet goed

Wanneer het buiten guur en regenachtig is, kan het op de bank kruipen met een lekker maaltje je opfleuren. Ga dan niet voor de snelle vette happen, maar kies voor goed gevulde soepen en gezonde stoofschotels. Neem winterfruit en wintergroente om zo de belangrijke vitamines en mineralen binnen te krijgen. En soms wat chocola kan je gemoed verbeteren, dus geniet lekker van je chocoladeletter!

3. Drink genoeg

Vergeet niet om genoeg te drinken. Naar mate het kouder wordt en we minder dorst hebben, is het te gemakkelijk om te weinig vocht binnen te krijgen. Probeer twee liter water per dag te drinken. Dat heerlijke kopje warme thee telt hier ook voor mee.

4. Maak een killer playlist

Wanneer je een mindere dag hebt, zet dan een oppeppende muzieklijst hard op. Upbeat muziek zorgt voor een positieve stemming blijkt uit meerdere studies. En als door de vroege donker de gordijnen toch dicht zijn, wat let je dan om heerlijk mee te dansen!

5. In de benen

Je hebt het waarschijnlijk al ontelbaar keer gehoord, maar beweging is echt heel goed voor je! Wetenschappers van de Harvard University hebben ontdekt dat vijfendertig minuten bewegen per dag - vijf keer per week - symptomen van (milde) depressies tegen gaat. Wanneer het buiten echt, écht te koud is, kan je ook kiezen voor een work-out in je eigen woonkamer. Oefeningen doen in een goed verlichtte omgeving is goed voor je geestelijke gezondheid.

6. Plan je zomervakantie

Ga op zoek naar je ideale zomervakantie. De voorpret is net zo goed voor je als het daadwerkelijk op vakantie gaan. Of neem een break in de winter. Een paar daagjes naar een warmer deel van de wereld kan wonderen doen.

7. Help anderen

De donkere wintermaanden zijn bij uitstek de tijd om anderen te helpen. Kijk wat er bij jou in de buurt voor vraag is aan vrijwilligers. Of nodig iemand die het nog moeilijker heeft uit voor een Kerstdiner, of gewoon een kop koffie.

8. Zorg voor je huid

Het koude weer heeft effect op je huid en kan leiden tot droge en jeukende huid. Tekort aan vocht is hier een veelvoorkomende reden van. Ook een verminderde bloeddoorstroom kan bijdragen aan een droge huid. Zorg dat je genoeg drinkt.

9. Blijf op gewicht

Minder beweging, minder salades, meer lekkernijen: veel mensen komen aan in de winter. Deze gewichtstoename kan aan het einde van de winter behoorlijk zijn! En hoewel je je lang kan verstoppen onder de dikkere winterkleren, probeer niet in de verleiding te komen om je normale eetpatroon op te geven. Dan is het eerste dagje strand over een paar maanden ook geen probleem….

10. Zorg voor een licht en gezellig huis

Probeer zo veel mogelijk natuurlijk licht je huis in te krijgen. Gordijnen lekker open, en zorg dat je in het najaar de overhangende takken en grote bossen hebt teruggesnoeid.

Dat waren er al tien, maar we hebben nog wat tips….

11. Blijf onder de mensen

Hoe verleidelijk is het om lekker op de bank te blijven hangen in je onesie. En ik geef toe, dat dat op z’n tijd ook heel gezond is. Maar zorg wel dat je nog onder de mensen komt. Je kunt natuurlijk ook iemand bij je thuis uitnodigen: dan hoef jij de deur niet uit!

12. Maak iedere ochtend je bed op

Een klein gebaar met een groot gevoel van voldoening! Heb je dat toch maar vast gedaan deze dag…Probeer het maar eens een week!

13. Zorg dat je een regelmatig slaapritme hebt

Goede nachtrust helpt je lichaam om je immuunsysteem gezond te houden. Een goede slaaproutine is goed voor lijf en ledematen. En draai je niet nog een keer om omdat je kamer te koud is. Sta op; begin aan je dag.

14. Word niet ziek

Ook al blijf je gezond en houd je je immuunsysteem op peil, een griep of een koutje heb je zo te pakken. Blijf je handen goed wassen en blijf uit de buurt van iemand met een griepje. En als je geveld bent, zorg er dan voor dat je genoeg drinkt: water, thee en een lekker soepje zullen je goed doen. Genoeg slaap helpt ook.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page