Heb jij emotionele honger óf is het toch lichamelijke honger?
Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht in je eigen eetgedrag. Ga je snoepen en snaaien omdat je lichaam te weinig voeding heeft gehad? Of snoep je uit verveling of door vermoeidheid?
In het eerste geval is er sprake van lichamelijke honger, in het tweede geval gaat het om emotionele honger. De volgende stap bij het krijgen van grip op je eetgedrag is het herkennen en erkennen van de soort honger die je hebt.
Voor lichamelijke honger is maar één oplossing
Merk je dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, zoals volkoren producten, noten, fruit, peulvruchten of zuivel, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën.
Lichamelijke honger wordt vaak verward met emotionele honger
In de praktijk merken we dat een bepaalde variant van lichamelijke honger regelmatig verward wordt met emotionele honger. Dit komt omdat het onbedwingbare gevoel van ’ik moet nu echt iets eten, ook al heb ik net gegeten’ dat hierbij komt kijken heel erg lijkt op dat van emotioneel eetgedrag. Je herkent deze variant van lichamelijke honger doordat je vaak ook flinke energiedips hebt, je humeur flink kan schommelen en je misschien zelfs een beetje gaat trillen van de honger.
Deze vorm van lichamelijke honger wordt veroorzaakt door het eten van veel snelle koolhydraten (suikers). Doordat je bloedsuikerspiegel hierdoor flink stijgt, gaat je lichaam heel veel insuline aanmaken (een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam suiker kan opnemen in de cellen). Door al die insuline daalt je bloedsuikerspiegel fors en dan krijgt je lichaam het signaal om weer te gaan eten om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Je krijgt dan een snack attack en gaat op zoek naar voedingsmiddelen die snel energie leveren. En dat zijn vaak voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. Zo blijf je in de negatieve spiraal van snelle koolhydraten hangen en blijf je constant honger houden. Je bent dus de hele dag aan het eten en toch ervaar je dat onbedwingbare hongergevoel.
Dit kun je eraan doen
Neem jouw voedingspatroon eens onder de loep. En vervang een aantal suikerrijke voedingsmiddelen door voedingsmiddelen met minder suiker en meer eiwitten, vezels of vetten. Je hoeft zeker niet alle voedingsmiddelen met suiker uit je voeding te bannen. Vaak kunnen een aantal kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Kies bij voorkeur de aanpassingen die voor jou het gemakkelijkst toe te passen zijn.
Om een idee te krijgen hoeveel suiker je (onbewust) binnenkrijgt adviseren we vaak om van een aantal voedingsmiddelen die je regelmatig eet te berekenen hoeveel klontjes suiker ze bevatten. Want 12 gram suiker zegt je misschien niet veel, maar drie klontjes suiker zie je zo voor je.
Zo doe je dat: Check de hoeveelheid suiker in de voedingswaardetabel op het etiket. Een suikerklontje weegt ongeveer vier gram en bestaat volledig uit suiker. Je deelt daarom het totale gewicht aan suiker door vier. Zo weet je of een bepaald product net zo veel suiker bevat als twee, drie of misschien wel vijftig suikerklontjes.
Een voorbeeld: 0% vet vruchtenyoghurt
Zodra je een claim zoals 0% vet op een verpakking van voeding ziet staan, moet je opletten. Inderdaad, er zit geen vet in deze yoghurt. Maar wel heel veel suiker: per 100 gram maar liefst 12,8 gram. Een klein bakje vruchtenyoghurt van 150 gram levert je dus 19,2 gram suiker op. Dat zijn bijna vijf klontjes suiker!
Bevat een voedingsmiddel veel suiker? Neem dan eens een kijkje op het etiket van vergelijkbare voedingsmiddelen in dezelfde categorie. Vaak zul je grote verschillen ontdekken, zelfs tussen producten die er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien. Een goed voorbeeld hiervan zijn ontbijtgranen, waar de variatie enorm kan zijn. Op deze manier hoef je geen ingrijpende veranderingen door te voeren, maar kun je wel op een eenvoudige manier minderen met suiker.
Andere oorzaken van onbedwingbaar eten
Er nog een aantal andere oorzaken die voor verlies van controle over je eetgedrag kunnen zorgen. Dit aanvoelen als emotioneel eten, zoals bijvoorbeeld: te weinig eten gedurende de dag, eten met veel afleiding (bijvoorbeeld. van je telefoon of de tv) en jezelf heel veel dieetregels opleggen. Hoe vaker je jezelf een bepaald voedingsmiddel ontzegt, hoe meer je ernaar gaat verlangen. Hierdoor is de kans op overeten en eetbuien veel groter.
Wil jij grip op je eetpatroon of minder suiker eten?
Bron: Telegraaf
Opmerkingen