top of page

Zo draagt een gezond dieet bij aan een betere mentale gezondheid.

Bestrijd depressieve gevoelens met goede voeding.


Gezond eten en het hebben van een gezond dieet heeft tal van voordelen voor je fysieke gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat een gezond en welgevormd dieet naast je fysieke gezondheid, ook je mentale gezondheid ten goede komt.


Bij het onderzoek, gepubliceerd in Psychosomatic Medicine, bestudeerden onderzoekers bestaande data van klinische proeven met diëten voor psychiatrische aandoeningen. De onderzoeksresultaten liegen er niet om: dieetverbetering kan daadwerkelijk symptomen van depressieve gevoelens significant doen verminderen, zelfs bij mensen zonder gediagnosticeerde depressieve stoornissen.


Voordeel van vezels en groenten

Het onderzoek maakte gebruik van 16 willekeurig gecontroleerde experimenten die de effecten van dieetinterventies op symptomen van depressie en angst onderzochten. In totaal werd data van 45.826 proefpersonen geanalyseerd, waarvan de meerderheid een niet-klinische depressie had.


Diëten waar de focus lag op gewichtsverlies, vetverlies of voedselrijke verbeteringen werden meegenomen in de de analyse. De onderzoekers vonden dat alle vormen van dieetverbeteringen een gelijkwaardig effect op de mentale gezondheid hadden. In het bijzonder lijkt het eten van voedingsrijke maaltijden met veel vezels en groenten het best te zijn voor een verbetering van je mentale gezondheid. Geen van de diëten bracht echter een vermindering van angstgevoelens teweeg.


Belang van voeding én bewegen

Wanneer een gezonder voedingspatroon werd gecombineerd met fysieke inspanning, werd een nog grotere afname van symptomen van depressie ervaren door mensen. Let wel, dit onderzoek omvatte voor het merendeel mensen met een niet-gediagnosticeerde depressie.


Nieuw onderzoek moet uitwijzen of de voordelen gelinkt zijn aan een verbeterde fysieke gezondheid. Obesitas, ontstekingen en vermoeidheid - wat gevolgen kunnen zijn van een ongezonde levensstijl - houden verband met een slechtere geestelijke gezondheid.
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page