top of page

Honger op rustdagen?

Heb je op rustdagen ook zo'n honger? Dat je bijna niet kan stoppen met snacken terwijl je juist minder actief bent dan op dagen dat je traint? Je bent niet de enige. Die onverzadigbare honger op rustdagen is een bekend fenomeen bij (fanatieke) sporters.Waarom heb je extra veel honger op rustdagen?

Hoe kan het toch dat je meer honger hebt terwijl je juist minder actief bent? Dat hongergevoel op je rustdag is vrij makkelijk te verklaren - en gelukkig ook vrij makkelijk te verhelpen.


Compensatie voor zware dagen

Veel trainen of intensief trainen onderdrukt het hongergevoel ná de training.

Eet je op zo'n moment niet, of te weinig, dan probeert je lichaam het opgelopen tekort weer in te halen. Dat merk je op je rustdag aan de onverzadigbare honger of cravings. Klinkt logisch!


Mentale redenen voor honger

Als je gewend bent om vaak te trainen, dan ben je waarschijnlijk ook gewend aan het lekkere gevoel van voldoening, sporten zorgt er namelijk voor dat verschillende happy hormones vrijkomen. Als die op een rustdag ineens wegvallen, kun je (onbewust) op zoek gaan naar een andere bron van serotonine en endorfine. Lekker eten - en dan met name koolhydraten - zijn voor je brein een goed alternatief, niet zo gek dus dat je ineens meer zin hebt in wat lekkers.


Afleiding of verveling

Als je niet traint, heb je ineens een stuk meer tijd. En uit verveling gaan sommige mensen eten. Verveling of het gebrek aan afleiding kan ervoor zorgen dat je jouw gevoel van honger eerder opmerkt. Dus als je meer dan normaal zin hebt om iets te eten op rustdagen, vraag je dan af of het echt honger is, of dat het gevoel met een beetje afleiding weer verdwijnt.


Meer honger op rustdagen: dit kun je doen

Er is niet één perfecte oplossing voor je hongergevoel, daarom is het belangrijk dat je eerst kijkt waar je honger vandaan komt. Eet je bijvoorbeeld op zware trainingsdagen te weinig, en probeert je lichaam op de rustdag te compenseren? Neem dan je voedingspatroon goed onder de loep: zorg ervoor dat je voor én na je training genoeg calorieën binnenkrijgt.


Door aan elke maaltijd genoeg eiwitten en vezels toe te voegen, blijf je langer verzadigd. Je moet ookk niet vergeten om genoeg te blijven drinken - vaak denken we dat we honger hebben, maar hebben we meer behoefte aan een groot glas water.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Honger?

Comments


bottom of page