top of page

Dit is het ideale vetpercentage van mannen

Zijn gymrats die obsessief onder de 10 procent proberen te komen eigenlijk goed bezig?Het lichaamsvetpercentage is een mooie maatstaaf voor fitheid en functionaliteit. Voor mannen tussen de 20-39 jaar wordt een score van boven de 25 procent gelinkt aan overgewicht. Mannen tussen de 40-59 komen weg met een percentage tot 28 procent. Even voor de beeldvorming: wanneer ongeveer een kwart van je lijf uit vet bestaat, kun je spreken van zwaarlijvigheid. Wat is een gezond vetpercentage als man?


De kans dat jij tot die eerste groep behoort is kleiner. De kans is groter dat je aast op een lager percentage dan goed voor je is. Een percentage van onder de 5 procent is erg gevaarlijk. Er zijn gevallen bekend waarbij mannen stierven door een te laag vetpercentage.


Perfecte vetpercentage man

Tussen de 7 en 10 procent is het ideale vetpercentage voor zichtbare abs als man. Maar wat is een gezond vetpercentage? Wanneer je tussen de 20-39 jaar bent, is dat 8-20 procent. Tussen de 40-59 jaar ligt dit percentage iets hoger: tussen de 11 en 22 procent. Het vetpercentage bestaat uit je zichtbare vet en je viscerale vet. Dit laatste is waar je huisarts zich zorgen over maakt, aangezien het om je organen heen zit. Het is zo dat een optimaal vetpercentage voor iedereen anders is, en als man weer anders dan als vrouw. Het cijfer is afhankelijk van je lengte, leeftijd en een stapel andere factoren.


Wel is het vetpercentage een betere indicatie van je gezondheid dan je BMI (de BMI: waarom deze tool voor fanatieke sporters niet werkt), aangezien je natuurlijk ook zwaar kunt zijn door spiermassa. Het vetpercentage geeft een eerlijk beeld over de verdeling van je vet en spieren. Wil je iets doen aan een te hoog vetpercentage als man? Tover je sixpack tevoorschijn en verbeter je gezondheid met dit 4-stappenplan tegen buikvet.


Test je vetpercentage als man

En hoe meet je dan je vetpercentage gezond is? Huidplooimeters zijn over het algemeen betrouwbaar, maar soms ook lastig om mee te meten. De meest betrouwbare meting is een DEXA-scan, maar dat kun je niet zomaar laten doen. Dan is een alternatief ook een Tanita weegschaal. In deze simpel te gebruiken weegschaal zit bio-elektrische technologie verwerkt, wat een signaal door je lichaam stuurt om je vet te meten. Ze zijn wat prijzig, maar geven een aardige indicatie van je vetpercentage (al zijn ze niet 100% betrouwbaar). De meest goedkope, en betrouwbaarste, meting: de spiegel, die liegt nooit. (foto's trouwens ook niet ;-))Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page