top of page

Misselijk na het sporten?

Sporten brengt de mens veel goeds: het geeft een gevoel van zelfvertrouwen, plezier, gezondheid en voldoening. En af en toe een gevoel van misselijkheid. Hoe komt dat? En wat doe je eraan?

Wat is de oorzaak van misselijkheid na sporten?

Vooral als je zwaarder traint, komt misselijkheid geregeld om de hoek kijken. Als je hard traint verandert de bloedstroom in het lichaam. Je lichaam stuurt het bloed dan vooral richting de spieren om zuurstof en voedingstoffen te transporteren. De bloedcirculatie rondom de maag en darmen neemt af, waardoor de vertering ook afneemt. En dat zorgt voor (je raadt het al) een reactie van misselijkheid of zelfs overgeven.


Je maagdarmkanaal krijgt dus niet genoeg steun vanuit je lichaam, omdat die vooral bezig is met het ondersteunen van de spieren. Vooral als je traint met een intensiteit die je lichaam niet gewend is, kan misselijkheid optreden. Let dus op de intensiteit van je trainingen, bijvoorbeeld tijdens een HIIT circuit, sprint en lange-afstandloop.


Volgens een studie uit 2017 in de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism voelde de onderzochte hardlopers zich gedurende een maand misselijk tijdens een derde van hun trainingen. De klachten varieerden van misselijkheid tot braakneigingen.

Wat te doen als je misselijk bent na het sporten?

Een van de beste dingen die je kan doen als je misselijk bent na een training is rustig wandelen. Zo geef je je lichaam de tijd om rustig te herstellen, terwijl het in beweging blijft. Het kan ook helpen om met de voeten omhoog te gaan liggen. Zo stroomt er meer bloed naar je maagdarmkanaal.


Bovendien kan het op de lange termijn helpen om rustiger aan te doen tijdens te trainingen. Als je altijd misselijk bent na je training, neem je waarschijnlijk teveel hooi op de vork. Daarbij helpt het om, in plaats van je hele lichaam, verschillende lichaamsdelen per dag te trainen. Leg bijvoorbeeld de ene dag de focus op je boven- en de andere dag op je onderlichaam. Zo hoeft je lichaam maar naar een deel van de spieren bloed te sturen.


Let op je voeding

Als het gaat om misselijkheid voorkomen, is het ook belangrijk wat je vóór het sporten doet. Als je een zware workout tegemoet gaat, is het belangrijk dat je van tevoren genoeg brandstof binnenkrijgt. Maar je wilt niet teveel eten: overtallige voeding in de maag tijdens het sporten werkt misselijkheid in de hand. Omdat er niet genoeg bloed naar de maag gaat voor een optimale spijsvertering. Daarbij helpt het om de maaltijd anderhalf tot drie uur vóór je workout in te plannen.


Verder is het niet aan te raden vetrijke voeding te eten voordat je gaat sporten. Vet blijft namelijk langer hangen in de maag en kost meer tijd om te verteren.


En vergeet niet genoeg te drinken: uitdroging beslecht de doorbloeding. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt voor je training. Maar drink in de vijftien minuten vóór je workout zo min mogelijk.Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page