top of page

Obesitas

Niet iedereen die teveel eet, heeft obesitas. En niet iedereen die gezondheidsproblemen heeft, heeft ook obesitas. Maar wat is obesitas dan wel precies? Sinds 1998 omschrijft men dit als een chronische ziekte, waarbij overmatig vet zich opstapelt in het lichaam. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Wie obesitas heeft, heeft doorgaans last van verschillende klachten. Het teveel aan vet leidt vaak tot een gebrek aan energie. Dit alles zorgt ervoor dat mensen met obesitas graag iets willen doen aan deze ziekte.

De Body Mass Index (BMI)

Met de ‘Body Mass Index’ (BMI) kan de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon worden berekend. Deze berekening geeft een goede indicatie of er sprake is van (ernstig) overgewicht. In de tabel hieronder staan de zogenoemde ‘afkapwaarden’ voor volwassenen vanaf 18 jaar, met daarnaast een uitleg over de ernst van het (over)gewicht.NB: ook bij een BMI van 35 kan er sprake zijn morbide obesitas, als er gezondheidsklachten zijn die door het overgewicht worden veroorzaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan behandelde diabetes en hoge bloeddruk en aangetoonde artrose of slaapapneu (OSAS).


Bereken of u obesitas heeft

Met onderstaande calculator kunt u zelf berekenen wat uw BMI is, en of er sprake is van obesitas.U kunt de BMI niet toepassen op de volgende groepen mensen:

 • Baby’s

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven

 • Ernstig zieke personen

 • Atleten

 • Volwassenen van 74 jaar of ouder


Mogelijke klachten

Wie obesitas heeft, heeft bijna altijd ook gezondheidsklachten. Dat kan lichamelijk zijn, maar ook geestelijk. Hieronder vindt u een lijst van klachten die veel voorkomen. Herkent u meerdere van de genoemde klachten? Ga dan naar uw huisarts. Hij of zij kan u helpen en u vertellen of dit te maken heeft met uw overgewicht.


Oorzaken

Er is vaak niet één reden voor overgewicht. Vaak gaat het om een combinatie van redenen, zoals:

 • Te veel eten

 • Te weinig lichaamsbeweging en veel zitten

 • Een andere ziekte, zoals het syndroom van Cushing

 • Eetziektes, zoals een eetbuienstoornis

 • Meer koolhydraten eten, met name fructose

 • Stress

 • Te weinig slaap

 • Genetische aanleg; het zit dus in de familie


Wat zijn de gevolgen?

Overgewicht brengt niet alleen gezondheidsklachten met zich mee. Veel mensen vinden dat ze ook een mindere kwaliteit van leven hebben. Sommige dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, traplopen of spelen met de kinderen, zijn moeilijk of onmogelijk. Mensen met obesitas hebben vaak ook psychische problemen, zoals depressiviteit, weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Het is een steeds groter probleem in onze maatschappij. Eén op de tien ziektes in Nederland heeft zelfs te maken met obesitas of overgewicht.


Behandeling: training en voeding

Obesitas is een chronische ziekte. Gelukkig kunt u hier wel iets aan doen. Wij bieden een combinatie van Personal Training en een voedingsprogramma voor leefstijlverandering. In dit programma leert u uw leven gezond in te richten binnen 12 weken. Gezond wil zeggen dat u leert normaal te bewegen en normaal te eten.


Na de 12 weken

Kiest u voor het 12 weken traject en een gezond leefpatroon? Dan zult u blijvend afvallen. Medische klachten en risico’s verminderen of verdwijnen. U zult merken dat de kwaliteit van uw leven verbetert. Zo kunt u weer zonder veel problemen wandelen en traplopen. Dit alles helpt u om de veranderingen in uw dagelijks leven door te zetten. Het veranderen van uw eet- en leefpatroon is namelijk niet gemakkelijk. U heeft hier doorzettingsvermogen voor nodig. Wij zullen u hier ook in begeleiden. Zo wordt gezond eten en leven iets wat u zonder na te denken doet. Samen naar een gezond gewicht!


Wat zijn de kosten?

Onze trajecten zijn geschikt voor alle mensen met (lichte) obesitas. Veel zorgverzekeraars vergoeden de voedingsbegeleiding van obesitas door de BGN Gewichtsconsulente vanuit de aanvullende zorgverzekering.


Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op


Bel 06-10285122 / 06-57611011 of mail ons.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page