top of page

Omega 3-tekort

Aan deze signalen herken je een tekort aan omega 3.



Omega 3 is een verzamelnaam voor een groep vetzuren die goed zijn voor je gezondheid. Zo helpt een gezond omega 3-gehalte je te beschermen tegen hart-en vaatziekten, speelt het een rol bij je bloeddruk en heeft je lichaam het nodig voor een goede hersenfunctie en zichtvermogen. Maar krijg jij voldoende omega 3 binnen? In artikel lees je alles over een tekort aan omega 3.


Wat zijn de symptomen van een omega 3-tekort?

Voldoende binnenkrijgen van alle voedingsstoffen is soms een uitdaging.

Een tekort aan omega 3 kun je herkennen aan:


Fysieke symptomen:

  • Broze nagels

  • Droog haar

  • Vermoeidheid

  • Veel dorst en moeten plassen

  • Een slecht geheugen

  • Wazig zicht en/of droge ogen


Mentale symptomen:

  • Concentratieproblemen

  • Neerslachtigheid

  • Gespannen gevoel/angstig

  • Vergeetachtigheid

  • Stemmingswisselingen


Als je sommige van deze symptomen herkent, wil het niet per se zeggen dat je een omega 3-tekort - dat kan ook te maken hebben met andere factoren. Via een check van je bloedwaardes kun je erachter komen of je tekorten hebt. De huisarts kan deze bij je afnemen. Er hangen meer voordelen aan het eten van voedsel dat rijk is aan omega 3, dan aan het nemen van een supplement. Probeer dus vooral gevarieerder te eten, als je vermoedt dat je een omega 3-tekort hebt.


Wat is omega 3?

Omega 3 is een verzamelnaam voor een aantal meervoudig onverzadigde vetzuren. De meest bekende zijn ALA, EPA en DHA. ALA vind je in plantaardige oliën (zoals lijnzaad-, soja- en koolzaadolie), en zowel schelpdieren als vis bevatten DHA en EPA. Vissen halen hun omega 3 uit algen, dus een supplement met algen of visolie is een optie als je vermoedt dat je een tekort hebt.


Hoe verhoog ik mijn omega 3-gehalte?

Vis is zeker niet het enige product dat rijk is aan omega 3. Naast algen bevatten ook zaden (zoals chiazaad) hennepzaad, lijnzaad, walnoten en spruitjes omega 3. Voor plantaardige producten kiezen is in sommige gevallen niet alleen duurzamer, maar brengt ook andere gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals de hoeveelheid vezels. Er bestaan ook plantaardige omega 3-supplementen. Daarnaast bevat vis in sommige gevallen zware metalen en/of microplastics door milieuverontreiniging - maar dit varieert per vissoort en waar de vis gevangen is.


Toch raadt het Voedingscentrum aan om minstens één keer per week vis te eten. Het lijkt erop dat de gezondheidsvoordelen van vis te koppelen zijn aan de vetzuren die de vis bevat, maar mogelijk zitten er ook andere stoffen in vis die gunstige effecten met zich meebrengen. Nog een reden om je te focussen op gevarieerd eten dus, in plaats van suppletie. Eet je (voornamelijk) plantaardig? Met deze tips krijg je toch voldoende omega 3 binnen.


Waar zit veel omega 3 in?

Omega vind je in vette vis. Het Voedingscentrum raadt aan om ten minste één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, forel, makreel, haring of sardines. Vooral lijnzaadolie bevat ALA. Ook raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines bevatten ALA. Een kleine hoeveelheid ALA is terug te vinden in vlees en in groene bladgroenten.



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?



12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page