top of page

Opgezwollen voeten met warm weer?

Zo voorkom je dat.Zorg dat jij geen olifantenpootjes krijgt met deze tips.


Hoe lekker deze warme dagen ook zijn, ze zorgen helaas ook vaak voor gezondheidsklachten, denk bijvoorbeeld aan uitdroging en zonnesteken. Een andere veelvoorkomende klacht zijn opgezwollen voeten (en enkels). Niet wat je wilt natuurlijk. Maar hoe komt het nou precies dat je voeten snel opgezwollen worden met warm weer? En belangrijker: hoe kom je ervan af?


Wat is de oorzaak van opgezwollen voeten?

Wanneer je bloedvaten het bloed in je lichaam niet goed af kunnen vervoeren naar je hart, kun je oedeem krijgen. Dit is een andere naam voor vochtophoping, waarbij overtollig vocht naar beneden zakt. Hier kun je opgezwollen enkels en voeten van krijgen. Soms zorgt het er zelfs voor dat ook je benen wat opzwellen.


Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten, waardoor er meer bloed wordt aangevoerd. Maar omdat er meer bloed wordt aangevoerd, is het lastiger om dat bloed ook weer goed af te voeren. Doordat er een hoge druk op je aderen komt te staan, wordt er vocht door de wanden van je kleinere bloedvaten geperst. Ook kan je lichaam warmte niet goed kwijt, waardoor je sowieso meer vocht gaat vasthouden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een lange wandeling hebt gemaakt of juist als je heel lang stilzit.


Je merkt dat je last hebt van vochtophoping als je schoenen krapper beginnen te zitten en je een soort langzaam wegtrekkende deuk in je voet krijgt op het moment dat je er met een vinger op drukt. Krappe schoenen en gezwollen enkels kunnen behoorlijk oncomfortabel en soms zelfs wat pijnlijk zijn. Daarom hebben wij wat tips voor je die je kunt toepassen om gezwollen voeten te voorkomen en te verhelpen.


Hoe kom je van opgezwollen voeten af?

Op warme dagen is genoeg drinken sowieso belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar het helpt ook om opgezwollen voeten te voorkomen/verhelpen. Zorg daarom dat je genoeg water drinkt als de temperaturen stijgen.


Ook regelmatig bewegen kan helpen om gezwollen voeten te voorkomen. Je hoeft niet gelijk hele kilometers te gaan wandelen, maar af en toe een rondje door het kantoor of om je huis heen helpt zwelling tegen te gaan. Bewegen is namelijk goed voor je doorbloeding en stimuleert tegelijk je beenspieren.


Letten op je eetpatroon kan ook zorgen dat je minder snel last krijgt van dikke enkels. Zo zorgt zout er bijvoorbeeld voor dat je meer vocht vasthoudt. Let er dus op dat je niet te zout eet op een warme dag, want hierdoor kun je ook sneller gezwollen voeten krijgen.


Mocht je nu toch last hebben van pijnlijke, gezwollen voeten, trek dan zodra je thuis komt je schoenen uit en leg je voeten omhoog. Zo geef je het vocht de kans om uit je voeten te trekken en zal de zwelling sneller afnemen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


Bron: Menshealth

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page