top of page

Welke pepernoten kun je het beste kiezen als je op gewicht wilt blijven?

Bijgewerkt op: 14 nov. 2023

Het is weer zover: de Sint is in het land :-). Wij houden van deze gezellige periode, maar het is ook wel even oppassen wat je allemaal ongemerkt aan suikers binnen krijgt.
We zien al wékenlang pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters en marsepein in de winkels liggen. Hoeveel pepernoten heb jij zo “links en rechts” al gegeten?

Het heeft iets gezelligs en een paar pepernoten op 5 december kan echt geen kwaad.


Maar… pas op met een heel zakje pepernoten. Voor je het weet heb je 24 klontjes suiker naar binnen gewerkt. Je bloedsuikerspiegel piekt en je activeert je vetopslag.


“Eén pepernoot kan toch geen kwaad?”


Veel mensen zeggen tegen ons: “Af en toe een handje pepernoten in de Sinterklaastijd kan toch geen kwaad?” Nee, als je het bij één laat niet. Daar zit nou juist het probleem. Onze ervaring is dat de meeste mensen geen weerstand kunnen bieden aan pepernoten. Als je eenmaal toegeeft aan het eerste handje pepernoten ga je steeds meer zoetigheid eten. Je triggert iets in je hersenen waardoor je een suikerbehoefte activeert. (Ja ook bij ons.... ;-)


Dat heeft te maken met een diepgeworteld verlangen naar zoetigheid in combinatie met pieken in je bloedsuikerspiegel. Voor je het weet neem je hier en daar een handje pepernoten en nog een handje en nog een handje… Herken je dat? Ongemerkt word je zo steeds dikker en meer vermoeid. Er is een oplossing, lees nog even verder…


1 zakje pepernoten = 19 tot 24 suikerklontjes


Wist je dat een gemiddeld zakje pepernoten hetzelfde effect op je lichaam heeft als 19 tot 24 suikerklontjes? Pepernoten en ander strooigoed zitten boordevol suikers en hebben verder nauwelijks voedingswaarde. Ook niet de glutenvrije kruidnoten die we ineens in de winkels zien liggen. Pepernoten zijn voornamelijk lege calorieën waar je lichaam niets aan heeft.


Wat is beter voor je lijn: pepernoten of kruidnootjes?


Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde product zijn, maar er zitten grote verschillen tussen deze soorten strooigoed. Ze smaken niet alleen anders, de voedingswaarde verschilt ook behoorlijk. Hoe zit dat nou? En welk lekkers is de beste keuze als je op je lijn wilt letten?


De meeste mensen hebben het steevast over pepernoten, maar bakkers maken onderscheid tussen pepernoten en kruidnoten.


Pepernoten

Pepernoten zijn hoekige brokjes. Ze zien eruit als dobbelsteentjes met een onregelmatige vorm. De structuur is zacht en wat taai, zoals taaitaaipoppen. Pepernoten zijn gemaakt van roggemeel en bevatten verschillende specerijen. Meestal gaat er ook anijs in het beslag, wat dit strooigoed zijn kenmerkende smaak geeft.

Kruidnoten

Kruidnoten zijn de brosse, harde, kleine koekjes. Ze hebben de vorm van een platgedrukt bolletje. Kruidnootjes zijn gemaakt van tarwebloem met speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper), waardoor ze naar speculaas smaken.


Gezondste keuze

De zachte pepernoten zijn veel luchtiger dan de brosse kruidnootjes. Pepernoten bevatten dan ook minder calorieën dan kruidnootjes. Bovendien zit er in kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet dan in pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes.


Uiteraard blijft het allebei snoepgoed en dus een extraatje. Als je op je lijn wilt letten, kun je je beter niet vanaf september al tegoed doen aan zakken vol pepernoten. Kun je er moeilijk van afblijven, haal ze dan niet in huis of koop pas vlak voor Sinterklaas een zakje strooigoed. Serveer de peper- of kruidnootjes op het heerlijk avondje in kleine schaaltjes en zet ook gezonde snacks op tafel, dan snoep je er vanzelf wat minder van.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page