Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, maar wist je dat niet iedereen op hetzelfde moment het beste slaapt?
Ben jij een vroege vogel? Een nachtuil? Of iets ertussenin? Onderzoek naar slaapchronotypes toont aan dat je natuurlijke ritme impact heeft op je welzijn. Wij zochten voor je uit hoe je in harmonie kunt leven met je slaapchronotype.
Wat is een slaapchronotype?
Wist jij dat je lichaam een aangeboren voorkeur heeft voor ochtenden of juist avonden? We hebben het over slaapchronotypes: de natuurlijke manier waarop jij slaapt en leeft. Door te weten welk chronotype jij bent, weet je beter wat optimaal voor jou werkt en dat is goed voor je gezondheid.
Uit onderzoek blijkt dat het leven naar je natuurlijke ritme belangrijk is voor je algehele welzijn. Je hoeft jezelf gelukkig niet in allerlei bochten te wringen om de gezondheidsvoordelen te mogen ervaren. Je kunt je slaapchronotype al in je voordeel gebruiken door het simpelweg te begrijpen en te omarmen!
Er zijn vier verschillende slaapchronotypes. Welke past bij jou?
1. Vroege Vogel
Wie ben je?
Voel jij je fit als je om 5.30 uur opstaat en voor 7.00 uur sport? Hallo, vroege vogel!
Hack the day
Als je merkt dat je in de ochtend tussen 8.00 en 12.00 uur het productiefst bent, probeer dan om je zwaarste taken in die periode te plannen. Jij hebt deze vroege planning namelijk nodig om op je best te zijn. Heb je een boost nodig in de middag? Spat dan koud water in je gezicht of doe een snelle workout. Zorg er vervolgens voor dat je tussen 21.00 en 22.00 uur naar bed gaat, zodat je acht uur slaapt krijgt.
Het beste tijdstip om te eten
Jij kunt het beste ontbijten om 5.30 uur, lunchen om 12.00 en avondeten tussen 18.00 en 19.00 uur.
2. Nachtuil
Wie ben je?
Jij staat het liefst op tussen 8.00 en 9.00 uur en gaat pas rond middernacht (of later) naar bed.
Hack the day
Je bent het meest productief tussen 12.00 en 15.00 uur. Beschouw daarom de ochtend als een warming-up en reserveer de middag om te knallen. Je bent misschien geneigd om tot de avond te wachten met taken die concentratie vereisen, maar dat betekent niet je immuun bent voor de slaapverstorende effecten van schermgebruik. Zo beïnvloedt bijvoorbeeld een smartphone je slaap, omdat het je hersenen actief maakt.
Het beste tijdstip om te eten
Jij kunt het best ontbijten om 7.30 uur, lunchen om 13.00 uur en avondeten om 20.00 uur.
3. Semiochtendmens
Wie ben je?
Je bevindt je tussen een vroege vogel en een nachtuil. Je gaat meestal rond 23.00 uur naar bed en staat om 7.00 uur op.
Hack the day
In vergelijking met de vroege vogels, vind je het iets moeilijker om je ogen in de ochtend te openen. Probeer daarom minstens 10 minuten daglicht te krijgen binnen het eerste uur na opstaan. Drink bijvoorbeeld buiten een kopje koffie. Als je niet meteen naar buiten kunt, open dan de gordijnen en doe het licht aan. Licht in de ochtend is een van de krachtigste manieren om jezelf wakker te schudden.
Het beste tijdstip om te eten
Jij kunt het beste ontbijten om 7.30 uur, lunchen om 12.00 uur en avondeten om 19.30 uur.
4. Onrustige Slaper
Wie ben je?
Je vindt het moeilijk om in slaap te vallen en te blijven. En je slaapritme is wisselvallig.
Hack the day
Als onrustige slaper, is het belangrijk dat je naar bed gaat wanneer je je echt slaperig voelt. En hoe lastig het ook kan zijn, probeer voor middernacht te slapen. Yoga, meditatie, lezen of in bad gaan zijn allemaal goede bedtijdrituelen. Reserveer de tijd tussen 10.00 en 12.00 uur voor belangrijke zaken. Lig je toch wakker? Maak het niet groter dan het is. Anders heb je twee problemen: 1. je kunt niet slapen en 2. dat vind je vervelend.
Het beste tijdstip om te eten
Jij kunt het beste ontbijten om 7.30 uur, lunchen om 12.00 uur en avondeten tussen 18.30 en 20.00 uur.
Bron: Womenshealth
コメント