top of page

Verpest in het weekend uitslapen je slaapritme?

Tip: als je uitslaapt, doe dat dan niet langer dan anderhalf uur.


De hele week gaat de wekker om kwart voor zeven. Iedere ochtend kijk jij al uit naar het weekend. Want dat betekent vooral: uitslapen. Maar, is uitslapen in het weekend wel goed voor je slaapritme? Of wordt het alleen maar zwaarder om vervolgens op maandochtend weer op te staan?



Ritme bevordert je slaap

Als je je bioritme wilt respecteren en slaapklachten wilt tegengaan, is dagelijks op hetzelfde tijdstip opstaan het beste wat je kunt doen. Onze biologische klok houdt tenslotte van ritme. Als je iedere dag op hetzelfde moment je bed uitkomt, bouw je ’s avonds ook steeds op hetzelfde moment de slaapdruk op. Die voorspelbaarheid vinden we fijn.


En precies die voorspelbaarheid verdwijnt wanneer we eens lekker uitslapen. Vooral als je uitslaapt op de zondag is dat lastig. Je weet dat je maandag weer vroeg op moet. Dat geef veel mensen al wat stress. Tegelijkertijd voel jij je op het tijdstip waarop je normaal naar bed zou gaan nog niet moe omdat je die ochtend uitsliep.


Toch uitslapen

Betekent dit dat je niet zou moeten uitslapen? Gelukkig niet. Als je ervoor kiest uit te slapen, slaap dan maximaal anderhalf uur extra. Dat is de tijd die je nodig hebt om alle slaapfases te doorlopen. Word je dan wakker, voel je je uitgerust.


Als je toch uitslaapt, kijk dan ’s avonds niet te streng op de klok. Dat heeft namelijk geen zin. Zie het zo: je bent de hele dag afvalstoffen aan het opbouwen, slaapschulden noem ik die. Deze betaal je af door te slapen. Als je ’s ochtends langer hebt geslapen, begin je later met het opbouwen van die schulden. Die heb je om tien uur ’s avonds nog niet voldoende om moe te zijn. Blijf dan gewoon wat langer op, spaar langer door en ga pas naar bed als je moe bent.


Uitslapen is op zich dus geen probleem voor je slaapritme, als je er goed mee omgaat. Toch is het advies wel om het redelijk te houden. Je ziet studenten wel eens tot de middag slapen. Dan verschuif je de slaap te ver. Soms hebben ze dan pas op woensdag hun normale ritme terug, en dan is het alweer bijna weekend. Het is sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.


Niet op de klok kijken

Oké, dus uitslapen mag. Maar je probeert het dan op maximaal anderhalf uur extra te houden. Dus ga je rekenen. ‘Niet doen’! Zo creëer je juist een slaapprobleem. Natuurlijk, de duur van je slaap is belangrijk. Ga bijvoorbeeld nooit onder de vijf uur zitten. Maar staar je niet blind op het aantal uren.


Wat je wel moet doen? Pas naar bed gaan als je je slaperig voelt. Niet omdat het elf uur is en je altijd rond die tijd gaat slapen. Als je net een sportles hebt gevolgd of flink hebt gestudeerd, komt je slaperigheid nou eenmaal later. Proberen slaap te creëren, heeft geen zin. Neem liever nog even rust en luister naar je lichaam.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page