top of page

Vitamine B tekort

Een vitamine B-tekort, wat merk je daar van? Waar zitten veel B-vitamines in? En wat veroorzaakt een vitamine B tekort? Lees waar je op moet letten om voldoende van deze belangrijke vitamines binnen te krijgen.

Krijg je een depressie van een tekort aan B-vitamines?

Vitamine B tekort

Vitamine B is niet één vitamine. Het zijn er wel acht: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12). De B-vitamines zorgen ervoor dat de energie uit onze voeding wordt vrijgemaakt. Ze helpen bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Samen worden ze wel het vitamine B complex genoemd. Elke B-vitamine heeft zijn eigen rol. Krijg je er onvoldoende van binnen, dan ontstaat er een vitamine B tekort.


In welk eten zit vitamine B?

B1: vooral in volkoren producten (volkorenbrood, havermout), varkensvlees, kip, noten, peulvruchten, groenten, melk.

B2: melkproducten, vlees, groente, fruit, volkoren graanproducten.

B3: vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.

B5: rijst, fruit, eiwitrijke producten, noten en melk.

B6: kip, lever, vis, peulvruchten, bananen, (wal)noten en brood.

B8: lever, eidooiers, peulvruchten, pinda’s, havermout.

B11: groene groenten, fruit, volkoren producten, melkproducten.

B12: vlees en zuivel.


Wat veroorzaakt een tekort aan vitamine B?

Een vitamine B tekort, wat is de oorzaak? Eet je gezond en gevarieerd, dan krijg je in principe genoeg B-vitamines binnen. Ze zitten namelijk in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Een B-vitamines tekort krijg je niet snel. Een tekort kan wel ontstaan als je heel veel alcohol drinkt en een ongezond voedingspatroon hebt. Of als je een bepaalde aandoening of gezondheidsproblemen hebt.


De uitzondering is vitamine B12. Een tekort daaraan komt relatief vaak voor. Vooral als je veganistisch eet, of vegetarisch eet maar weinig eieren en zuivel gebruikt, loop je risico op een tekort aan vitamine B12. Dat komt omdat de goed opneembare variant van deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt. Andere mogelijke oorzaken van een vitamine B12-tekort zijn een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, een opnamestoornis, darmziekten, bepaalde medicijnen en veel lachgas gebruiken.


Vitamine B12 tekort symptomen

Omdat een vitamine B12-tekort relatief vaak voorkomt, gaan we hieronder uitgebreider in op de symptomen van een vitamine B12-tekort. Een tekort van deze vitamine heeft verschillende gevolgen.


Een vitamine B12-tekort kan leiden tot bloedarmoede, hoewel bloedarmoede meestal een andere oorzaak heeft. Bloedarmoede geeft deze klachten:

 • Vermoeidheid

 • Duizeligheid, gevoel flauw te vallen

 • Hartkloppingen

 • Oorsuizen

 • Transpireren

 • Kortademigheid

 • Hoofdpijn

Daarnaast kun je als gevolg van een vitamine B12-tekort zenuwproblemen ervaren.

Dat merk je aan:

 • Tintelingen

 • Minder gevoel in je vingers en/of voeten

 • Evenwichtsproblemen

 • Geheugenproblemen

 • Spierzwakte


Er zijn onderzoeken en artikelen die een verband suggereren tussen een vitamine B12-tekort en depressie. De wetenschap is er nog niet over uit. Kamp je met depressieve klachten? Raadpleeg je huisarts en laat eventueel je vitamine B12 testen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page