top of page

Wat is jouw sportschoolleeftijd?

Er is meer dan de leeftijd in je paspoort — met deze driedelige test ontdek je jouw sportschoolleeftijd.Wil je weten hoe goed doe je presteert in de sportschool voor jouw leeftijd, dan kun je natuurlijk kijken hoe zwaar je kan gewichtheffen. Of hoeveel setjes van de WOD je kan doen. Of hoeveel kilometer je kunt hardlopen. Allemaal goede indicatoren, maar wist je dat je gripkracht minstens net zo'n goede indicator is?


We leggen je uit waarom het belangrijk is om de kracht in je handen te testen om een volledig beeld te krijgen van je sportschoolleeftijd.


Slappe handen, slappe spieren

Het uitdelen van een stevige handdruk duidt al sinds jaar en dag op zelfverzekerdheid. Veel van de eerste indrukken die we maken zijn gebaseerd op die eerste handdruk. Maar (het gebrek aan) spierkracht in je handen drukt volgens wetenschappers meer uit dan zelfvertrouwen alleen. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Michigan duidt een zwakke gripkracht op een lage spierkracht in zijn geheel — wat op zijn beurt vaak wijst op een verouderd lijf. Het testen van de kracht in je handen is, naast oefeningen die je relatieve en functionele kracht testen, een niet te missen onderdeel om jouw sportschoolleeftijd te bepalen.


Ontdek jouw sportschoolleeftijd

Gebruik deze driedelige test om te beoordelen of je lichaam ouder of jonger is dan de leeftijd die in je paspoort staat.


Totale kracht

Deadlift en dragen

Hang een trap bar vol met het gewenste gewicht, pak de handgrepen vast en til 'm op. Loop nu 30 meter zonder de bar te laten vallen en je hebt het gewicht gehaald. Geen trap bar in jouw sportschool? Gebruik dumbbels of kettlebells. Let op: verdeel het gewicht over je twee handen. Bereken hoeveel % van je lichaamsgewicht je kunt dragen en bekijk hieronder je score.


Lichaamsgewicht (%)


175% – 25 jaar


150% – 35 jaar


125% – 45 jaar


100% – 55 jaar


<100% – 65 jaar


Relatieve kracht

Opdrukken

Hoe goed beheerst je jouw eigen lichaamsgewicht? Doe zo veel mogelijk push-ups met goede vorm, waarbij je borst de grond raakt.


Totaal aantal push-ups:


28 push-ups – 25 jaar


21 push-ups – 35 jaar


16 push-ups – 45 jaar


12 push-ups – 55 jaar


>11 push-ups – 65 jaar


Functionele kracht

Turkish get-up

Lig met je rug plat op de grond en hijs een gewicht met je dominante hand boven je hoofd. Probeer op te staan en, terwijl je opstaat, het gewicht recht boven je hoofd te houden. Deze oefening is niet gemakkelijk, neem de tijd om te oefenen als je 'm nog niet kent. Je vindt hieronder uitgebreid hoe je de Turkish get-up uitvoert.

Maximaal gewicht (kg)


24kg – 25


20kg – 35


16kg – 45


12kg – 55


>8kg – 65


Jouw sportschoolleeftijd

Alle drie de oefeningen uitgevoerd?

Neem de gemiddelde leeftijd van de oefeningen en je hebt je sportschoolleeftijd ontdekt.Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?Bron: Menshealth28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page