top of page

Afvallen met eiwitshakes?

De schappen in de supermarkt staan er vol mee: eiwitpoeder. Je kunt een schepje toevoegen aan je havermout of baksels voor extra eiwitten, maar je kunt ze ook drinken als eiwitshakes. Deze eiwitshakes zijn enorm populair en worden vaak gedronken door fanatieke sporters, maar kunnen ze ook helpen bij het afvallen?
Kun je afvallen met eiwitshakes?

Wil je afvallen? Dan moet je een energietekort creëren. Dit betekent dat je lichaam meer energie verbruikt dan dat je door eten en drinken binnenkrijgt. Met alleen eiwitshakes zul je dus niet afvallen. Desondanks kunnen ze je wel helpen. Het eiwit zorgt voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel gaat snoepen.. Maar let op! Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Pak je het verkeerd aan? Dan kun je juist aankomen.


Afvallen met eiwitshakes? Let op de ingrediënten

Het kiezen van de juiste eiwitpoeder is belangrijk. Zo bevatten sommige eiwitpoeders veel toegevoegde suikers waardoor je kunt aankomen als je er veel van neemt. Je kunt in dit geval beter kiezen voor zoetstoffen, maar het blijven wel hele bewerkte producten. Over het algemeen zijn de 'saaie eiwitshakes' die bijvoorbeeld alleen uit wei-eiwit of soja-eiwit bestaat het beste.


Vervang geen maaltijden met eiwitshakes

Vervang je maaltijden met eiwitshakes? Dan zul je misschien wel afvallen met eiwitshakes, maar je krijgt ook te weinig voedingsstoffen binnen. Bovendien is het alleen drinken van eiwitshakes een tijdelijk dieet voor het afvallen waardoor veel vrouwen weer aankomen als ze normaal gaan eten. Als je wil afvallen is het belangrijk dat je een eetpatroon hebt wat je op de lange termijn kan volhouden. Noted!


Neem ze als tussendoortje

Een eiwitshake is een goede snack na het trainen, maar je kunt ze ook drinken als tussendoortje als je niet sport om verzadigd te blijven. Het is wel goed om te weten dat als je sport je meer eiwit nodig hebt dan iemand die niet veel beweegt. Zo heeft een sporter 1.2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Een gemiddeld persoon 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Extra eiwitten zorgen niet voor meer spiermassa als je niet sport. Beweeg je niet? Dan wordt het overtollige eiwit gebruikt als energie in plaats van spieropbouw. Een teveel aan calorieën, of het nu komt uit eiwit, koolhydraten of vet, wordt vervolgens omgezet in lichaamsvet. .


Bakje kwark net zo goed

Eiwitshakes lijken soms dé heilige graal om je eiwitinname te behalen, maar je kunt ook net zo goed een bakje kwark eten. Hetzelfde geldt voor het verliezen van overtollige kilo's. Je krijgt een verzadigd gevoeld door eiwit – en het maakt niet uit of dit afkomstig is van een eiwitshake of bijvoorbeeld een bakje kwark. Staar je daarom tijdens het afvallen niet blind op eiwitshakes en zorg vooral voor een gevarieerd dieet. Op die manier krijg je ook voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page