top of page

De cable crunch

Een effectieve oefening voor ijzersterke buikspieren.De cable crunch is een iets minder bekende buikspieroefening, maar wel degelijk effectief. We leggen je precies uit hoe je cable crunches uitvoert, waar ze goed voor zijn en waarom ze soms zo moeilijk worden gevonden.


Een sterke core zorgt voor betere sportprestaties, een betere balans en minder rugklachten. Vanuit esthetisch oogpunt is er natuurlijk ook niets mis met een wasbordje. Enfin, de cable crunch is een iets minder bekende oefening die, mits op de juiste manier uitgevoerd, zeer effectief is. Laat je niet uit het veld slaan: we leggen je uit hoe je de oefening op de juiste manier uitvoert en waarom dat 'ie zo effectief is.


Wat is een cable crunch?

De cable crunch oefening is een zwaardere variant van de normale crunch, waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Cable crunches voer je uit in de gym en je gebruikt het kabelsysteem voor extra belasting. Het ziet er misschien in eerste instantie raar uit en je kunt rekenen op wat bekijks maar het is uiteindelijk voor een groter doel. Over een paar maanden loop jij met een wasbordje de gym uit en vraagt menigeen zich af hoe je dit voor elkaar hebt gekregen: cable crunches dus.


Hoe kun je de cable crunch het beste uitvoeren?

Een korte uitleg over deze crunches is niet overbodig. De juiste uitvoering is key voor het beste resultaat:


  • Ga op je knieën zitten met het gezicht richting de cable. Houd het touw vast met de pinken tegen de handvaten en plaats je handen achter je hoofd.

  • Span je bilspieren aan en buig naar voren totdat je een goede contractie in je sixpack (in wording) voelt.

  • Recht langzaam je ruggengraat vanuit je onderrug totdat je rug helemaal recht is.

  • Zorg er tijdens de beweging voor dat je niet je bovenrug buigt, je haalt de beweging vooral uit je onderrug. En houd de armen gedurende de oefening stil, zo voorkom je dat je het gewicht vanuit je armen naar beneden trekt.

  • Doe 3 sets van 12 tot 15 herhalingen als onderdeel van de ab-workout.

Met de cable crunch pak je het bovenste gedeelte van de rectus abdominis, of rechte buikspier, als geen ander aan. De rechte buikspier bestaat uit de felbegeerde blokjes die een sixpack vormen. Combineer de cable crunch met de hanging leg raise en laat die sixpack maar komen.


Zijn cable crunches effectief?

Waarschijnlijk had je dit antwoord al verwacht maar 'ja' cable ab crunches zijn zeer effectief. Bij deze oefening kun je namelijk met gewicht gaan spelen en worden je buikspieren dus meer uitgedaagd dan bij de lichaamsgewicht oefeningen. Je daagt je lichaam uit door in de loop van de tijd meer gewicht toe te voegen. Dit wordt ook wel progressive overload genoemd en hierdoor wordt je lichaam (en dan met name je abs) sterker.


Waarom zijn cable crunches zo moeilijk?

Dat de cable crunch oefening effectief is betekent ook dat de moeilijkheidsgraad iets hoger ligt. Bij de basic crunch of sit-wisselen momenten van aanspanning en ontspanning elkaar af. Bij cable crunches staat er voortdurend spanning op je core. Dat maakt de cable crunch natuurlijk een tikkeltje zwaarder maar ook een mooie uitdaging. Als je toe bent aan iets nieuws zou je ook de cable side crunch aan je fitness routine kunnen toevoegen. Zou je volgend jaar zomer met een wasbordje over het strand willen paraderen? Crunchen dan maar!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


Bron: MensHealth

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page